Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Toshiba har holdt ut til det siste med bare DVD. Men nå tyder alt på at selskapet endelig skal lansere en Blu-ray-spiller.

– For tidlig å begrave Blu-ray

Årsak: Neil Young liker det.

Kommentar: Debatten går nå kule varm i USA om Sonys seier i HD-krigen vil bety noe i det hele tatt. Eller om folk vil fortsette å kjøpe DVD helt til all film flytter over på nettet.

Må under 1000-lappen

Blu-ray har ikke hatt det lett – heller ikke etter at konkurrenten HD DVD ble erklært død av opphavsmannen Toshiba.

I USA (og vel også i Europa) står PS3 for det aller meste av salget på maskinvaresiden, mens frittstående spillere nærmest er umulig å flytte fra butikkhyllene. De frittstående spillerne er fortsatt dyre, og vil neppe appellere til den vanlige mann og kvinne i gata før prisen nærmer seg den magiske 1000-lappen (i kroner).

PS3 mest til spill

Problemet er at heller ikke PS3-eierne kjøper Blu-ray-film. De har primært kjøpt en spillkonsoll, og det er det de bruker maskinen til. For øvrig er de fornøyd med å kunne spille DVD-samlingen sin, og en og annen CD.

SACD (som nå er tatt vekk i 40GB-modellen) er det knapt noen som bryr seg om, og den avanserte nettverksfunksjonaliteten for streaming av musikk og film er det heller ikke så altfor mange (selv om jeg selv kjenner et par stykker som er veldig fornøyd med akkurat dette) som finner bryet verd å sette opp.

351 prosent fra null

Samtidig øker salget av film og TV-serier over nettet, både via fysiske, postbaserte leietjenester som Netflix (svært i USA), videokiosker hos nettleverandører og kabelselskaper og nedlastingssalg (først og fremst iTunes).

Filmbransjen påpeker på sin side at salget av Blu-ray-film økte med 351 prosent fra 1. januar til 1. april i år. Men det er ikke spesielt vanskelig å øke et salg med flere hundre prosent når utgangspunktet er tilnærmet null. I rene tall snakker vi ikke om noen suksess som kan måle seg med DVD, som i løpet av måneder gjorde VHS til et medium for studenter og barnefamilier. Folk var klare for å skifte fra analogt til digitalt.

Uferdig produkt

Teknologien «satt» fra dag 1. Alle funksjonene som ble lovet var på plass, og det var sjelden teknisk trøbbel. Med Blu-ray er det verre. Her snakker vi om et uferdig produkt. Chips «lånes» fra PC-industrien, i påvente av skreddersydd teknisk arkitektur som får med seg alle de potensielle mulighetene.

Sone-inndelingen, som med DVD var en vits som lett lot seg forbigå av både butikkekspeditører og kunder, er mer rigid på Blu-ray. Og kopibeskyttelsen gir kunden fingeren hele tiden. Hørt om noen som har klart å få en Blu-ray-film over på en iPod eller Creative Zen? Derimot har profesjonelle pirater klart å legge hele filmer ut på Pirate Bay uten problemer….

Gamlefar i hornet liker det

Uavhengige stemmer som fortsatt forsvarer mediet sitter med andre ord ikke igjen med altfor mange argumenter ut over Sonys salgspropaganda og det faktum at Blu-ray (i hvert fall om man sitter relativt nært en stor og dyr TV eller et projektorlerret) gir synlig bedre bilde enn DVD.

Så langt har det gått at da kommentatoren Lloyd Case i går prøvde å redde Blu-ray fra et stadig høyere sørgekor foran en varslet snarlig begravelse, måtte han trekke fram en av rockens virkelig gamle helter.

J..vla bra lyd!

Neil Young (63), som på 80-tallet markerte seg som en skarp kritiker av lyden på CD, er storfornøyd med Blu-ray. Men da gjelder det lyden, og ikke primært bildet.

Blu-ray åpner nemlig for mye bedre lyd enn CD via lydspor med tapsløs PCM med 24 bit og 96 eller 192 Khz i et stort antall kanaler.

Flau vind

Spesifikasjonene er de samme som på DVD-Audio, nok en standard platebransjen forsøkte seg med som avløser for CD. Men som døde stille og rolig, litt før SACD.

Om Blu-ray går samme vei, er for tidlig å si. Men vi kan vel si at formatet ikke akkurat har vinden i ryggen.

Stikkord: april, bilder, blu-ray, creative, dvd, film, formatkrigen, hd, hd dvd, ipod, lyd, musikk, ord, pirate, pirate bay, platebransjen, ps3, streaming, tv, usa