Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Slik kan fildeling bli lovlig

Vil teste avgift på bredbånd for fildelere.

Innholdsbransjen fortviler over at folk laster ned produktene deres uten å betale noe for det, og forsøker seg stadig med mer eller mindre vellykkede tiltak.

Avgift for fildelere

Stim, en svensk organisasjon for musikere og rettighetshavere, kommer med et oppsiktsvekkende forslag til hvordan man kan la fildelere holde på, uten å bryte loven.

Tanken er at man kan betale en avgift på bredbåndet for å kunne laste ned musikk fra for eksempel The Pirate Bay.

– Vår visjon er at alle skal kunne høre på musikk som allerede finnes lett tilgjengelig på internett, sier Eva Modin i Stim i en pressemelding. – Til høsten vil vi ta første skritt mot en slik løsning i Sverige.

I første omgang er det kun snakk om en liten gruppe personer som skal teste ut dette.

Svært positive

– De fleste internettleverandører vi har snakket med er positive til forslaget om en abonnementsløsning for fildeling, sier Modin. – Til høsten vil vi se om også fildelerne er interessert i en slik løsning.

Hvor stor avgiften vil være er foreløpig uklart, men Modin håper på å få med seg alle plateselskapene slik at brukerne slipper å holde oversikten over hvilke sanger som kan lastes ned.

Om de derimot ikke skulle greie å få med seg alle er Modin usikker på om prosjektet kan gjennomføres.

– Det vi ser for oss er at alle rettighetshaverne blir med, slik at vi får en klar indikasjon på om dette er den rette veien å gå, sier Modin til idg.se.

Skal overvåke

Til idg.se forteller Modin at de ønsker å overvåke hvilke sanger brukerne hører mest på, for å fordele pengene på en mest mulig rettferdig måte. Modin forteller også at det vil være en begrensning på hvor mange sanger som kan lastes ned.

– Det er ikke meningen at man skal kunne laste ned flere millioner sanger. Det ligger i sakens natur at det finnes en rimelig grense, sier Modin til idg.se. Hva den grensen vil være er fortsatt uklart.

Kilder:
idg.se
Stim

Stikkord: fildeling, musikk, pirate, the pirate bay