Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Statistikk fra fildelingsnettverket.

Norbits-pirat snakker ut

Medlem av det lukkede nettverket retter kritikk mot fildelingssiden.

ITavisen har snakket med en fildeler som er aktiv på det private fildelingsnettverket Norbits med over 14 000 brukere. Nettsiden bruker torrent-teknologi for å spre piratvare med hovedvekt på norsk innhold som film og musikk. Personen ønsker å være anonym.

– Samholdet viktigst

– Jeg er først og fremst på Norbits for communityen, samholdet. Jeg er en relativt ny bruker og har blitt kjent til fildelingssiden gjennom venner. Også venner av meg i virkeligheten er på Norbits. Jeg har videre blitt kjent med folk gjennom Norbits og disse har jeg blant annet kontakt med på MSN, forteller fildeleren til ITavisen.

Selv mener fildeleren at offentlige trackere som Pirate Bay er mest ødeleggende:

– Jeg mener at Pirate Bay ødelegger mer for torrent-miljøet enn de skaper. Fordelen med Norbits i forhold til andre trackere er at man har en en felles ønske om ikke bare å laste ned, men faktisk å ha en community rundt dette. Det er veldig stor aktivitet på forumet, selv om det er mange som er der kun for å laste ned og opp. Det er også egne irc-kanaler. Det blir en helt annen tilknytning til nettsiden enn det man har til The Pirate Bay. The Pirate Bay er så stor og full av spyware. Man vil aldri finne sånt på Norbits. Det er mye sikrere og enklere.

– Fildelings-samfunnet viktig

Piraten forteller at det var spesielt når den Varg Veum filmen kom først på Norbits, det er svært sjelden.

– Ofte kommer norske filmer først på Norbits, og senere på trackere som Pirate Bay. Det var spesielt at Varg Veum kom på cam. Det er første gang i Norges-sammenheng at det kom en cam-release først på norbits. Det er jeg 99% sikker på. Det er en veldig positiv ting at det bare er norske ting, man finner jo engelske og amerikanske filmer, men de være med norsk tekst. Det kan være samlealbum, men det må være norske artister med også, forteller piraten.

– Ta et standpunkt!

– Nå har det blitt veldig lukka, det er få som får invites (alle trenger en invitasjon for å få tilgang). Nå er det på et stole-på-nivå. Nå som det er veldig mye blest rundt torrents og lovligheten og Tøndel og det der. Da merker folk mer presset rundt Norbits. Det fleste kommentarer rundt for eksempel ITavisen har vært negative. Grunnen er at det skaper publisitet. Det er et stort fy fy. Politikken til Norbits er vi finnes ikke og vi ikke syns, vi eksisterer ikke.

Norbits-medlemmet retter likevel kritikk mot nettsiden:

– På den andre siden har de jo rekke på The Gathering med banner og alt. Det er på en måte å tale med to tunger. Vi finnes ikke på den ene siden, men de møtes på TG og selger seg selv der. Når de selger Norbits-artikler som hettegensere, t-skjorter osv. Man kan ikke snakke med to tunger, forteller den anonyme fildeleren.

Norbits-brukeren mener Norbits er nødt til å ta en standpunkt eller dø ut:

– Dette er en av grunnene til at jeg ønsker denne artikkelen. Jeg ser at det å kanskje få noe informasjon ut er at dette hemmelighetsholdet og at de må velge side samtidig som jeg syns det er veldig trist at det har blitt så negativt. De har fått et ufortjent dårlig rykte. Den delen av det som har blitt avslørt har blitt for sensasjonaliserende. Små ting har blitt slått opp veldig stort.

– De sakene som har vært rundt Norbits vil tvinge dem til å ta et standpunkt i forhold til sin egen moral og forhold til hva de egentlig vil. Det er ikke noe ideologi rundt dette tydeligvis. Jeg skjønner at all publisitet er dårlig publisitet, men så lenge de ikke sier hva de vil så vil brukere alltid der ute lekke til pressen fordi de ikke vet hva staben mener. Nye brukere som ikke har vært der skjønner ikke ideologien. Det virker som mange ikke skjønner hva nettsiden vil fordi de går i to retninger.

Over 14 000 brukere

– Det er en liten intim gruppe som styrer, jeg regner med at alle kjenner hverandre. De styrer forumet, styrer nettsiden og skriver artikler. De er veldig flinke til å moderere. Det har blitt veldig mye strengere. Jeg mener det sitter flinke folk på toppen og jeg har respekt for dem, selv om strategien kanskje er litt feil.

– Nå er det en grense på 20 000 brukere. Akkurat nå er det litt over 14 000 tusen registrerte brukere. Det er litt over 13 000 aktive, forteller fildeleren. At brukere er aktive betyr at de deltar på å laste opp og ned piratvare med jevne mellomrom.

– Det er også forskjellige typer brukere: snyltere, brukere, power users, VIP, og admins, mens sysop er den høyeste rangen. Admin kan gjøre hva man vil på siden og på forumet. Snyltere blir advart om å forbedre ratio om de ikke fikser ratio etter 2 uker så blir konto slettet uten advarsel, forteller brukeren. Dårlig ratio får man om man kun laster ned, og ikke deler noe av piratvaren til andre.

Slik forklares brukergruppene på piratnettsiden Norbits.net.

På denne måten sørger det lukkede fildelingsnettverket alltid for at piratvaren er tilgjengelig for andre brukere.

– De fleste er brukere, på forsiden står det er at det litt over 5000 power users akkurat nå. Power users er personer som har delt mye piratvare. De kan laste ned opptil 100 torrents og de må ha lastet opp minst 50 gb. og ha et delingsforhold på over 1.05.

Brukergruppene rangeres. Også dette er beskrevet i detaljer.

– Norbits servere ligger nok ikke i Norge. det tviler jeg sterkt på. Gjennomsnittsalderen er rundt 16 vil jeg tro. Jeg tror dette grunnet hva som blir skrevet på forumet. Det har blitt veldig forandring på forumet. Jeg har hørt at de har endret mye på forumet i det siste. Det er mye strengere og det holder ikke lenger å bare bare skrive korte svar som «ditto», «yes» og «jeg er enig».

Velger å være aktiv

Er du redd for å bli tatt i å dele piratvare og vurdert å slette profilen din på Norbits?

– Nei, jeg har ikke vurdert å slette profilen. Jeg mener at de som sletter kontoer hver gang det er et presseoppslag gjør noe feil fordi man må vise pressen om man virkelig står for dette. At fildeling er en kulturgreie som en protest mot musikkindustrien og filmindustrien så må man vise dette med å være aktive. Uansett om jeg ikke hadde lekket er det alltid noen andre som hadde det. Det vil alltid være stor interesse rundt Norbits når de oppfører seg som en sekt. Dette er ikke frimurerlosjen, det er en tracker, forklarer piraten oppgitt.

– Man må ta et valg. Jeg tror Norbits dør innen ett og et halvt år om de ikke velger side. Jeg mener ihvertfall at de må fortelle brukerne hva de vil. Om pressen hadde fått en pressemelding og ITavisen hadde skrevet denne pressemeldingen da tror jeg ikke det hadde vært så spennende for journalister lenger. Det er akkurat som marihuana, det er ikke spennende når det er lovlig, mener piraten.

Frykter ikke Tøndel

– Per i dag er det to eller tre andre norske privat trackere som er helt private og man trenger invite for å bli med. Mange som er på de andre er medlem av de andre norske trackerne.

Hva tror du formålet til nettsiden ville vært om hatt en offentlig og åpen profil?

– Denne svære kampanjen «Piracy Kills Music». Da ble det jo laget et motprosjekt kalt «Pirate Does Not Kill Music». Der stod det veldig mye bra om ideologien til platebransjen. Laster jeg ned et albumet forteller jeg venner om det er bra eller dårlig. Han ville kjøpt det om jeg hadde sagt det var bra og fortelle det videre til sine bekjente. På den måten tjener bransjen penger.

– For dyrt

– Jeg mener at prisen på en DVD er tullete med en pris på 179 kroner. Så lenge det ikke er åpent og så lenge de låser filmer og musikk og så lenge de ikke viser fildelerne at de mener alvor med å senke priser og tar fildelerne som et tilskudd istedenfor en plage. Jeg vil ikke være dust mot Sondre Lerche eller Unni Wilhelmsen jeg gjør det, men fordi jeg mener bransjen uansett har en god inntektsmulighet.

– Bransjen bruker så argumentet om at da har man ikke råd til nye artister. Ida Marie skal til øya, ikke sant? Små artister som ingen har hørt om før fildeling. Jeg mener at om de hadde lagt ut de norske artistene på fildelingsnettverk hadde det hjulpet. Radiohead la jo ut sitt album gratis. Hva viser det? Det er platebransjen som tjener på det. Det tar tid og jeg skjønner at det er mye penger inne i bildet, men at det skal koste så forferdelig mye det skjønner jeg ikke. Jeg vil fortsette å laste ned til bransjen møter fildelerne på deres premisser, avslutter Norbits-fildeleren.

Stikkord: dvd, fildeling, film, itavisen, musikk, norbits, pirate, pirate bay, platebransjen, skriver, the pirate bay