Fildeling er ikke helt samme «forbrytelse» i Tyskland som i USA.

Annonse


95 prosent piratkopierer

Hele 95 prosent av den yngre delen av befolkningen har en eller annen gang utført ulovlig kopiering av musikk, viser en fersk britisk undersøkelse.

Deler musikk i stor stil

Undersøkelsen er foretatt av British Music Rights (BMR), som er den britiske platebransjens rettighetsorganisasjon. 1158 personer (et såkalt statistisk signifikant utvalg) mellom 18 og 24 år ble spurt.

Mer enn halvparten av de spurte oppgir at de gir bort kopier fra harddisken sin til venner. Enda flere bytter CD-kopier.

Bare 1 av 20 lovlig

Enda verre ser det ut når det gjelder nettmusikk som i det i utgangspunktet skal betales for. Bare 1 av 20 låter som er lastet ned fra nettet er lovlige. I gjennomsnitt hadde de spurte ulovlig musikk for 750 britiske pund (om lag 7 500 norske kroner)

Mest overraskende er det kanskje at standard CD-kopiering fremdeles er mer utbredt enn nedlasting. Det kan ha sammenheng med at færre britiske ungdommer har tilgang på raske bredbåndslinjer enn unge mennesker for eksempel i Norge.

«Å, f…»

BMR er svært bekymret over resultatene. Organisasjonens leder, den tidligere punk-sangeren Feargal Sharkey i The Undertones, uttrykker det slik:

– En som har jobbet 30 år i musikkbransjen vet jo instinktivt at slikt foregår. Men når du ser på skjermen at 95 prosent kopierer musikk hjemme, så må du bare utbryte et «hva f…».

Kilde:
The Guardian

Annonse


Annonse