Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Nokia N810 WiMax (Ill.: Nokia)

Tidenes tablet får super-nett

Nokia N810 – nå med WiMax.

WiMax er det nye trådløse nettet som nå er i ferd med å bli rullet ut i hele Norge. Med en rekkevidde på inntil fem mil pr. basestasjon snakker vi om noe helt annet enn det trådløse mobilnettet vi når har.

Bedre enn veggkontakten

Vi snakker også om helt andre hastigheter, for WiMax gir deg mellom 50 og 100 megabits pr. sekund – altså godt i overkant av det kontakten i veggen kan gi deg.

Nå mener en finske mobilgiganten Nokia tydeligvis at tiden er moden for å rulle ut sine Wimax-enheter. Foreløpig er det tynt med mobiltelefoner (selv om koreanske LG lanserte en prototyp på CES-messen i januar i år) med den nye trådløse teknolgien. Nokia mener tydeligvis at det mest naturlige er å legge inn WiMax i såkalte tablets, PC-er som ligger mellom PDA (lomme-PC) og subnotebook (liten bærbar PC) i størrelse.

Kult-suksess

Derfor lanserer de nå N810 Wimax Edition, som er etterfølgeren til N810, som kom i fjor høst.

Som navnet sier er Wimax-støtten den eneste forskjellen fra forgjengeren. Nokia lanserte den aller første tablet-modellen i 800-serien, N800, på CES-mesen i Las Vegas i fjor. Dingsen ble raskt en kult-sukses blant teknologiinteresserte, og ble ytterligere videreutviklet med årets 810-modell.

EEE-konkurrent

Og nå kommer altså rosinen i pølsa – superraskt bredbånd i tillegg til WiFi og Bluetooth. Vi kunne kanskje legge til et ønske om EDGE og 3,5G også, slik at den fikk med seg mobilnettet også. Men det ligger tydeligvis ikke i kortene.

N810 har Linux operativsystem, og har en innebygget lagringskapasitet på 2GB. Den fulle spesifikasjonslisten (for modellen uten WiMax som selges i Norge i dag) finner du HER.

N810 ventes å kunne bli en konkurrent til EEE, mini-PCen som Asus har hatt så stor suksess med.

Samme pris som dagens modell

N810 WiMax Edition vil være å finne i butikkene i USA i løpet av sommeren. Når en eventuell europeisk lansering skal skje, sier Nokia foreløpig ikke noe om.

Prisen vil imidlertid ligge på samme nivå som dagens N810, som koster rundt mellom 3500 og 4000 kroner i norske nettbutikker.

Kilde:
Nokia.com

Stikkord: asus, las vegas, lg, linux, Mobil, mobiltelefoner, nokia, pda, tablet, usa, wifi