«Allah er glad når ikke-muslimer blir drept» er en av påstandene i den omstridte filmen «Fitna».

Annonse


Torrents for ytringsfrihet

I helga hadde jeg den ikke udelte glede av å se Fitna, laget av den omstridte nederlandske politikeren Geert Wilders .

Greit med islamist-filmer

Filmen ble øyeblikkelig blokkert fra Wilders egen nettside, men er tilgjengelig fra en rekke andre kilder. Blant annet fra Liveleak.com.

På tross av blokkeringen hadde over fem millioner sett filmen allerede før helga. Et tall som trolig vil doble seg når denne uka er omme. Vi snakker altså om en suksess Tom Cruise kunne misunne, selv om det ikke ligger penger i den.

Selv lastet jeg den som de fleste andre ned fra Pirate Bay (krever BitTorrent-klient, som for eksempel µTorrent), forhåpentligvis med opphavsmannens velsignelse.

Annonse


YouTube opererer med aldersgrense for de som skal se den, men interessant nok ligger det en rekke «mot-filmer» med vel så sterkt innhold på videonettstedet – uten at disse krever at du bekrefter at du er voksen nok.

Stoppet på grunn av angst

Filmen handler som kjent om den påståtte faren som religionen Islam utgjør for den vestlige verden, og er et uprofesjonelt laget vrengebilde både av Islam, terrortilfeller og innvandringen til Europa.

Den har forståelig nok møtt massive, negative reaksjoner, både fra nederlandske myndigheter og muslimer av ulik valør. TV-stasjoner og nettleverandører nekter å videreformidle filmen, først og fremst av økonomiske årsaker. Men også av angst for terror eller av moralske, religiøse eller politiske årsaker.

Intet anstendig menneske kan sluke rått den primitive propagandaen som er bærende element i filmen. Det betyr likevel ikke å støtte ideen om at filmen ikke burde bli vist. Har vi kanskje ikke rett til å motta materiale vi ikke er enig i – på lik linje med informasjon de fleste vil kunne enes om?

Formidler det uønskede

Pirate Bay og andre trackere er mest av alt kjent som torn i øyet på film-, musikk-, spill- og programvarebransjen. Men i Geert Wilders tilfelle ble de også en kanal for å formidle det myndigheter, nettleverandører, etablerte medier og ulike pressgrupper ikke vil ha.

Dermed har torrent-nettverkene fått en ny rolle. Mens kinesiske myndigheter kan blokkere nettsider og Pakistan eller Tyrkia kan ta ned YouTube for egne brukere, er det langt vanskeligere å stoppe det som organiseres brukere i mellom.

Bolverk mot sensorene

Om man blokkerer trackere, slik man har gjort med Isohunt og andre i USA, vil nye med en gang ta opp tråden. Så torrent-systemet er kanskje den beste ventilen vi har i et Internett under stadig større press fra sensurkåte instanser krefter. Igjen er det frykten for andre synspunkter enn ens egne som styrer. Eller angsten for å tape penger.

I USA er begrunnelsen for blokkeringene at det for en stor del passerer ulovlig materiale mellom maskinene som kobles opp mot nettverket. Men i dette tilfelle dreier det seg om en lovlig kopi av en lovlig film. De herskende klasser (politikere og næringslivsfolk) er redd for å miste kontrakter i utlandet.

Det er med andre ord neppe av omtanke for muslimene de ikke ønsker du skal se den.

Annonse