Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Child Control er ett av programmene som selges til engstelige foreldre som vil kontrollere barnas nettvaner. (Ill.: pckontroll.no)

– PC-snoking krenker barna

Kraftig ut mot foreldrekontroll.

Hele 31 prosent – 1 av 3 – av norske foreldre bruker spionprogramvare for å overvåke barnas PC og nettbruk, viser en fersk undersøkelse fra Medietilsynet.

Sjokkert over tenåringskontroll

– Dette er i beste fall naivt. I verste fall betyr det en inngripen i barn og unges privatliv, mener Stian Lindbøl, leder for Medietilsynets prosjekt «Trygg bruk» til Dagsavisen

Lindbøl er spesielt sjokkert over at hele 20 prosent av foreldrene til voksne tenåringer på 17-18 år bruker snokeprogrammer.

Han mener kontrollen ikke står i forhold til den reelle faren. Bare 3-5 prosent av unge mellom 8 og 18 år har opplevd noe ubehagelig på nettet.

redd Barna skeptisk

Også Elizabeth Skogrand i Redd Barna er skeptisk til foreldre-spionasjen. Hun mener foreldrene risikerer å gjøre barna en bjørnetjeneste.

– Barn som ikke har lært å beskytte seg selv, står fullstendig uten sikkerhetsnett den dagen de plutselig støter på noe virkelig alvorlig, sier hun.

Stikkord: internett, pc