f10

Annonse


MP3-spilleren fyller ti år

Mange tror feilaktig at Diamonds legendariske Rio PMP300 var den første kommersielt tilgjengelige MP3-spilleren, men det var faktisk den koreanske MPMan F10 som var først.

Spilleren ble vist frem på CeBIT-messen i mars 1998, som en prototype, og ble lansert litt senere på sommeren. Den kostet opprinnelig rundt 250 dollar.

Liten kapasitet

F10 hadde 32 MB med minne (en 64 MB versjon var også tilgjengelig ved å sende spilleren til distributøren og få den oppgradert mot betaling), noe som var nok til rundt åtte sanger. Den ble koblet til en datamaskin med den gammeldagse paralellporten, og hadde en liten LCD-skjerm som viste begrenset info om sangene.

Diamonds konkurrent hadde litt større kapasitet, takket være minnekortplass (av typen SmartMedia, som ikke lenger produseres), og hadde også større display. Mest kjent ble den imidlertid på grunn av rettsaken mot RIAA, som prøvde å stanse salget av enheten. Ikke mye har forandret seg på ti år, med andre ord.

Lynrask utvikling

Mye har likevel forandret seg innenfor teknologien, som vi alle vet, og MP3-spillere er dagligdagse i dag. Det er forbløffende hvor fort tiden er gått.

Les også DinSide Datas store tilbakeblikk på utviklingen.

Hva var din første MP3-spiller?

Annonse


Annonse