TEST: Asus Eee

Asus Eee og alt som følger med.

Det selges en Asus Eee hvert 2. sekund. Er den så bra som salgs-boomen får oss til å tro? Takk til Digital Impuls som lånte oss maskinen.

Hva er en Eee?

La oss ta tørre fakta først:

7″ Skjerm
900MHz Prosessor
512MB Ram
4GB (testet) eller 8GB SSD Disk (Solid-State Disk)
802.11 b/g Trådløst nettverkskort
4 Celles batteri, ca 2,8 timers levetid
Kortleser
0,92Kg
Lydkort
Webcam
Xandros Linux Operativsystem

Annonse

Tilkoblingsmuligheter:
VGA-inngang
3X USB 2.0
10/100 Mbit Ethernet
802.11b/g trådløst nett
Minnekortleser takler MMC, SD(HC)
Modem

Poenget med maskinen er å levere et svært enkelt å bruke OS i en liten, lett og billig innpakning. Ut i fra disse kriteriene tester vi maskinen og ser om den leverer i forhold til prisen på 3600 kroner. Eee står forøvrig for «Easy to learn, Easy to work, Easy to play».

Maskinen skulle lanseres i april, men dette har blitt utsatt på ubestemt tid. Vårt testeksemplar har amerikansk tastatur og AC-overgang.

Det første som møter deg

Det første man som slår oss når vi pakker opp er hvor liten maskinen faktisk er. Vi har jo sett utallige pressebilder, men det gir ingen ordentlig følelse. Den er liten og relativt lett. Tyngst bakpå naturligvis, der er nemlig batteriet. Alt er i hard og ganske ru plast. Det hele virker solid bygget.

Det første som skjer når man skrur på er at maskinen ber om tidssone, klokkeslett, brukernavn og passord. Etter det konfigurerer den seg ferdig. Det hele tar maks 3 minutter til man er i gang.

Vi synes touchpadden fungerer godt, men knappen under som fungerer som venstre og høyreklikk litt for hard for vår smak. Det går heldigvis å bruke tap-funksjonen på touchpadden. Sensitiviteten til denne kan stilles i «settings»-menyen. Tastene sitter veldig nærme hverandre, for nærme etter vår smak. I tillegg er tastene små. Noe må man tross alt ofre for en så liten maskin.

Brukergrensesnitt

Menyen er delt opp i Internet, Work, Learn, Play, Settings og Favorites. Alle er veldig selvforklarende og gjør det lett å vite hvor man skal. I Internett-fanen finner man foruten Messenger (Pidgin), Skype, innstillinger for nett også Google Docs, Radio og direktelink til Wikipedia. Kjekt.

Alt er ekstremt enkelt lagt opp. Det er umulig å ta feil og man forsvinner aldri inn i innvikede menyer. Programmer som kjører legger seg nede til venstre ved klokka. Disse ikonene er litt for små etter vår smak og ikke alltid like selvforklarende ved første øyekast.

Alt i alt er brukergrensesnittet bra. Her finner man aldri navnet på selge programmet, men isteden Messenger for Pidgin og Documents for OpenOffice Writer. En smart løsning som uten tvil vil gjøre det lettere for nybegynnere å sette igang.

Learn-fanen har ting som Paint og Math. Helt klart myntet på skolebarn. Under Play finner vi Games, Media Player, Music, Video og Photo manager i tillegg til webcam (ikke alle Eee-modeller har webcam) og lydopptaker.

Siden maskinen har VGA-tilkobling kan man koble til en større skjerm (maks 1600×1280). Dette styres fra settings-fanen. Her finner man også printers, volume, anti-virus, diagnoseverktøy og voice command.

Siste fane er favorites. Her lagrer man favorittnettsider eller de mest brukte programmene. Kjekt å kunne legge til for eksempel Pidgin (messenger-klienten) eller Touchpad-settings her, om dette er ting man ofte er innom.

Add/remove software gjør det enkelt å laste ned oppdaterte versjoner av programmene som er forhåndsinstallert på maskinen i tillegg til nedlastinger av bugfixer. Vi savner drivere til mobil-3G. Det kan godt tenkes det finnes Linux-drivere, men drevne i Linux er vi ikke.

Programmer

Work inneholder OpenOffice. Regneark, PDF, epost. Alt man trenger for å gjøre en hederlig innsats på jobben. I tillegg finner man en ordliste på engelsk til japansk (veldig viktig). OpenOffice fungerer som forventet, men tar litt tid å starte opp.

Thunderbird 2.0.0.6 brukes som epostklient og kan settes opp med Gmail (det liker vi), POP3, IMAP, RSS og News. Rimelig enkel klient dette, men den gjør jobben. Det forventes en stor-oppdatering av Thunderbird om ikke så alt for lenge.

Se maskinen i aksjon her:

Nettleser

Nettleseren er ingen overraskelse: Firefox i versjon 2.0.0.7. Denne programvaren trenger ingen nærmere forklaring. Vi kunne likevel ønske at den skalerte nettsidene for den lille 7″-skjermen. Sider med mye innhold som vg.no blir vanskelige å lese da skriften er altfor stor og fonten stygg. Dette kan selvfølgelig justeres, men burde vært optimalisert fra starten av. Det blir mye scrolling både vertikalt og horisontalt.

Det er fullt mulig å installere Opera, den skalerer nettsidene mye bedre i fullskjermsmodus. Her finnes en guide for installasjon og hvordan man installerer Opera.

Konklusjon

Alt i alt er vi fornøyd med maskinen. SSD-disken sørger forr kjapp oppstart og god batterilevetid (rundt 3 timer ved normal bruk). Menyen er ulik alt annet vi har sett før og fungerer for alle aldersgrupper uansett tidligere erfaringer med en datamaskin.

Designet er bra og maskinen er solid bygd. Vi har likevel noen ankepunkter. Knappene som brukes sammen med touchpadden er for harde å trykke ned, det er slitsomt. Vi synes disse som regel er mer presise enn å bruke touchpad-tapping, da er det lettere å bomme. Tastaturet ble også i minste laget for oss, men er nok en tilvenningssak som alltid når man møter en laptop i et så lite format. Maskinen har 3 USB-porter så det er jo bare å koble til fullblodsustyr.

Maskinen kan trygt anbefales om man trenger en ultra-portabel som takler surfing, tekstbehandling og multimedia.

Har du lyst til å kjøre Asus Eee med den avanserte utgaven av Xandros Linux er det bare å følge denne guiden.

Det er ikke tvil om at Asus har truffet blink med denne nye typen maskin. Vi kommer til å se mange flere lignende maskiner fra andre produsenter og Asus er også på vei med en 9″ og en med Windows XP på. Vista glimrer med sin fravær grunnet for høye maskinkrav.

Les mer om Eee på Asus sin side her. En egen Eee-Wiki finner du her.

Annonse
Annonse