Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Bilde 2 (Ill.: Intel)

Og navnet er…ATOM!

Det er 13 år siden Intel kom med Pentium Pro. Nå kommer et helt nytt design.

Det er høres kanskje utrolig ut, men det er faktisk sant: Intel lanserer nå den første virkelige nye prosessordesignet siden 1995.

Første på 13 år

For 13 år siden kom Pentium Pro, og siden den gangen har Intel bygget alle sine produkter over den lesten.

Nå er det et såkalt «paradigmeskifte» på gang. Og merk deg navnet: Atom.

Kjært barn…

Den nye prosessortypen har lenge versert under kodenavn som Silverthorne Diamondville og Menlow, men har nå altså fått offisielt navn.

Stikkord for den nye serien er lavt strømforbruk, mindre størrelse og lavere pris. Prosessoren vil både kunne brukes i bærbare og stasjonære PCer.

Ultrabærbart kommer

Men den er såpass strømsnill og liten at Intel også ser for seg at en variant (den som tidligere ble kalt Menlow) av prosessoren vil kunne sitte i lommeutstyr som mediaspillere og mobiltelefoner.

Intel tror at de ultrabærbare maskinene vil komme for fullt, i kjølvannet av Apples nyew, supertynne laptop MacBooke Air.

Får plass på femtiøring

Atom-prosessoren er 25 millimeter stor, og all elektronikken med til sammen 517 millioner transistorer får plass på en femtiøring.

Core, Core 2, Celeron og Xeon.prosesorene vil fortsatt være i salg parallelt med den nye Atom, som er ventet på markedet i løpet av sommeren.

– Fundamentalt skifte

– Atom er et fundamentalt skifte i design. Den er liten, men samtidig kraftig nok til å gjøre det mulig å oppleve Internet på små enheter. Vi tror det kommer til å utløse nyskaping i hele industrien, sir Intels markedsjef Sean Maloney til nyhetsbyrået Reuters.

Kilder:
Intel.com
Reuters.com
Dailytech.com

Stikkord: atom, hardware, intel, internet, laptop, Maskinvare