riaa

Annonse


Delte mapper er lovlig

Den amerikanske platebransjeorganisasjonen RIAA (Recording Industry Association of America) har flere ganger prøvd å få dømt folk som har hatt musikk liggende i delte mapper på harddisken sin.

Holder ikke med åpen mappe

Disse mappene er åpnet for deling via nettet, og som dermed i følge platebransjen gjør musikk tilgjengelig for andre.

Nå viser denne strategien seg å være verdiløs. I følge den dommer Janet Bond Arterton ved den føderale domstolen i Connecticut holder det ikke at filene ligger i en delt mappe for å kunne kalle det ulovlig distribusjon.

Nedlasteren er synderen

Skal man kunne bruke det begrepet, må det være snakk om faktisk, aktiv og villet spredning av materialet. Å gjøre det tilgjengelig for deling er altså ikke nok.

Annonse


I følge norsk lov er det både ulovlig å laste opp og ned opphavsbeskyttet musikk, film og annet materiale uten opphavsmannens uttrykkelige tillatelse.

Ikke aktiv opplasting

Spørsmålet er om det her i landet vil være tilstrekkelig at filene ligger i en mappe som deles, for eksempel gjennom en torrent-klient. Rent fysisk er det den som henter filen som gjør noe aktivt. Den som eier mappen har bare satt døra på gløtt, slik amerikansk rett ser det.

Den aktive opplastingen er likevel fortsatt ulovlig. men det er altså sådd tvil om det er det som faktisk skjer når noen deler musikk.

Kilder:
recordingindustryvspeople.blogspot.com
arstechnica.com

Annonse