Dette kan bli din nye PC. Og du har garantert råd!

Annonse


Norsk PC til 50 kroner

Forskere på Lyngseidet i Troms sitter på noe som kan bli en verdenssensasjon innen IT.

MIT-prosjekt

De har nemlig utviklet en personlig datamaskin som bare koster en femtilapp pr. enhet å produsere.

Lyngseidet-forskerne er tilknyttet det prestisjetunge MIT (Masachusetts Institute Of Technology) i USA, i det såkalte Fab-Lab-nettverket. Dermed kan nyvinningen raskt finne veien til det internasjonale markedet.

MIT har tidligere utviklet en billig-PC til utviklingsland – den sålkalte OLPC (One Laptop per Child). Denne koster imidlertid ti ganger så mye som Lyngseidet-modellen.

Annonse


Liten som en mobil

– Det er fremdeles noe som gjenstår før alt fungerer perfekt, men maskinen fungerer allerede ganske godt, sier forsker Johann Wood til avisa Nordlys.

Maskinen er bare litt større enn en voksen businessmobil, så det er fullt mulig å tenke seg at den vil finne et marked ut over utviklingsland. I tillegg tenger du skjerm og tastatur (oprativsysemet fungerer visstnok ikke med mus).

550 for serveren

Det handler likevel ikke om en fullblods PC med harddisk og mye prosessorkraft. Snarere er det snakk om en såkalt tynn klient som trenger en server for å fungere.

Serveren er imidlertid heller ingen stor investering. Prisen er satt til 550 kroner pr. enhet, og man kan koble sammen flere etter behov. Hver maskin kan betjene opptil 16 klienter.

Klient-enheten drives av et 9 volts batteri. Og navnet? Det er «Thinner Client 3».

Flere opplysninger finner du på Fablab.no.