Telefoner som Nokias N95 gjør nærmest alt. Og eliminerer behovet for en frittstående mediespiller på utenfor hjemmet.

Annonse


Mobilen overtar alt

Salget av frittstående MP3-spillere sank fra 585 000 i 2006 til 400 000 i året som gikk.

iPod blir iPhone?

Og prognosene for åra som kommer er nedslående for Archos, iRiver, Creative, Apple (selv om de jo også har en mobil, men ikke i Norge…) og andre som i flere år har gjort gode penger på å selge lyd og bilde-produkter for lomma.

Dette viser fersk statistikk fra den norske elektronikkbransjen som ble lagt fram i dag.

Mobilene gjør alt

Toppårene det som mange for enkelhets skyld kaller «MP3-spillere» (men som nå ofte spiller video også) var 2005 og 2006. Nå går det nedover.

Annonse


Årsaken er ganske åpenbar: Mobiltelefonene har blitt så avanserte og funksjonsrike at de nå fullt ut dekker behovet for underholdning på bussen, flyet eller en rask joggetur.

2,3 millioner solgte

De fleste mobiltelefoner kan nå spille musikk, og mange viser film du har lastet ned fra nettet, YouTube-videoer og lignende også.

Mobilsalget økte drøye to millioner i 2006 til 2,3 millioner i fjor. Det er likevel ikke så mye som 2005, da salget endte på 2 350 000.

Bytter ofte

– Mye tyder på at folk byter mobiltelefon minst like ofte som før. Gjennomsnittet ligger på litt over to år, men yngre mennesker bytter langt hyppigere, sier informasjonssjef Erik Andersen i Elektronikkbransjen.

Internett på mobilen var for spesielt interesserte for bare få år siden. Og 3G-nettet var bare noe teknologijournalister maste om.

I dag er 39 prosent av mobiltelefonene som selges utstyrt med høyhastighets mobilnett. Det betyr kanskje at de som har vært tidlig ute med mobile nettjenester snart kan begynne å telle penger i stedet for å tvinne tommeltotter..

Se også Digi.no

Alle salgstallene kan du se på Elektronikkbransjen.no

Annonse