Hopp til navigasjon Hopp til innhold
prec_m90ubuntu

Fransk politi dropper Microsoft

Går for Ubuntu og Open Office.

Franske politimyndigheter påfører Microsoft et surt prestisjetap når de nå annonserer at de vil droppe Windows på etatens 70 000 PC-er. Disse kjører i dag Windows XP.

Langvarig prosess

Prosessen med å få politiet over på programvare med åpen kildekode startet allerede i 2005, da man byttet tekstbehandlingsverktøy fra Microsoft Word til Open Office. I 2006 gikk etaten over til å bruke nettleseren Mozilla Firefox i stedet for Microsofts Internet Explorer.

Nicolas Geraud, som leder gendarmeriets IT-avdeling, forklarer at de regner med å introdusere Linux hver gang de bytter ut maskiner. Dermed vil alle politiets PC-er være over på Ubuntu Linux innen 2014.

Sparer store summer

Geraud oppgir tre hovedårsaker for byttet: Den første er å spre innkjøpene og gjøre etaten mindre avhengig av én leverandør. Den andre er å gi gendarmeriet kontroll over sitt eget operativsystem, og den tredje grunnen er pris.

Politiet mener at de sparer 10,3 millioner Euro, eller ca. 80 millioner kroner, for hvert år de slipper å kjøpe Microsoft-lisenser:
– I 2004 kjøpte vi 13 000 lisenser. I de tre årene som har gått siden har vi bare kjøpt 27 lisenser totalt, sier Geraud til AFP

Stikkord: linux, windows