Hopp til navigasjon Hopp til innhold
SPESIALBEHANDLET: U2-manageren kritiserer Apple, til tross for at bandet er det eneste som kan smykke seg med sin egen iPod. (Ill.: Apple)

U2-manager vil saksøke ISP-er

Ber platebransjen jakte på de som virkelig tjener penger på fildeling.

På musikk-konferansen Midem i Cannes nylig tok U2-manager Paul McGuinness til orde for at platebransjen må slutte å forfølge individuelle fildelere. I stedet vil McGuinness ta de som virkelig tjener penger på fildelingen.

– Tjener på fildeling

Med det mener McGuinness internettleverandører generelt og Apple og andre MP3-produsenter spesielt. Og det er en viss logikk i hans argumentasjon: Det er ingen tvil om at fildeling i stor grad er med på å drive etterspørselen etter stadig større bredbåndskapasitet hos forbrukerne.

Mye statistikk har vært ført som bevis for at fildeling av musikk i digitale formater også har vært salgsdrivende for Apples megasuksess iPod og andre MP3-spillere.

– Gamle hippier har skylda

McGuinness mener også at de store teknologiselskapene domineres av gamle hippier som promoterer en gratiskultur som ikke respekterer individets opphavsrett til egne verk. Han mener dette må være grunnen til at teknologigigantene ikke har vært mer interessert i å hjelpe musikkbransjen.

I USA kan ikke internettleverandører stilles til ansvar for brukernes atferd. Dette vil McGuinnes ha en slutt på. Han vil nå ha en lovendring slik at musikkbransjen kan saksøke nettleverandørene for å få igjen noen av pengene de mener å ha tapt på fildeling.

Kritiserer samarbeidspartner

U2 har i fire år hatt et samarbeid med Apple om å selge en egen U2-iPod, som bandet får deler av inntektene fra. McGuinnes kritiserer likevel Apple fordi selskapet ikke vil betale deler av inntektene fra iPod-salget til platebransjen.

McGuinness ser for seg en framtid der musikkbransjen samarbeider med nettleverandørene, slik at et musikkabonnement blir inkludert i alle bredbåndspakker. På den måten kan alle tjene på den teknologiske utviklingen, mener han.

Kilde:
Ars Technica

Stikkord: Apple, fildeling