Hopp til navigasjon Hopp til innhold
SKURRER: Interlacing er en teknologi som fletter linjene i bildet sammen slik at øyet oppfatter det som behagelig å se på. Det lar seg imidlertid vanskelig overføre fra TV til Internett. (Ill.: faksimile NRK.no)

NRK tester BitTorrent

Legger ut Lars Monsen til fri nedlasting.

NRK er nå i gang med kanalens første eksperimenter med BitTorrent som distribusjonsmedium. Denne gang er det den populære Lars Monsen-serien Nordkalotten 365 som er lagt ut til nedlasting på NRK Beta.

– BitTorrent er ideelt

Ifølge prosjektleder Eirik Solheim er BitTorrent godt egnet til denne typen distribusjon, fordi teknologien skaper mindre belastning på NRKs servere enn tradisjonell streaming eller nedlasting.

De første episodene av Monsen-serien er nå tilgjengelige for nedlasting, men NRK har ifølge Solheim opplevd noe tekniske problemer med de første episodene. Blant annet med dårlig deinterlacing og blokking i bildet.

Tekniske startvansker for NRK

Solheim har lagt ut en lang artikkel der han forklarer både prosessen med deinterlacing, og hva som er gjort fra NRKs side for å rette opp startvanskene.

NRK anbefaler også gratis programvare du kan laste ned dersom du er ny til BitTorrent-teknologien. Solheim mener denne er svært godt egnet til å distribuere store filer på nettet, men at teknologien har fått et ufortjent dårlig rykte siden den brukes av svært mange til ulovlig fildeling.

Kilde:
NRK Beta

Stikkord: fildeling, internett, nrk