Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Tyske Skype-brukere kan snart risikere å bli overvåket i sanntid av Bayern-politiet. (Ill.: Skype)

Pass deg for «Skype Capture Unit»

Snapper opp alt du sier og gjør.

IP-telefonisystemet Skype er så godt som umulig å overvåke.

Alt blir snappet opp

Hva er da mer naturlig enn å bruke selve Skype-programvaren til overvåking? Det mener myndighetene i den tyske delstaten Bayern. De har bedt selskapet Digitask lage et overvåkingsprogram som infiserer Skype, slik at all aktivitet som foregår via programmet blir snappet opp.

Programmet har fått navnet «Skype Capture Unit», og vil fungere i sanntid. Med andre ord kan politiet sitte og følge med på hva Skype-brukeren sier, hva han skriver og hvilke bilder og videoer han overfører og mottar.

Tøffere tiltak

Politiet i Bayern vil bruke 6000 Euro (om lag 48 000 norske kroner) i måneden på hvert objekt de måtte finne det for godt å overvåke. I tillegg må de ut med 2500 Euro (om lag 20 000 kroner) i installasjonsavgift pr. «offer».

Beslutningen om å overvåke mistenkelig aktivitet via Skype kom etter at Tyskland piratparti la ut en rekke hemmelighetstemplede dokumenter i fjor høst. I tillegg har landets innenriksminister Wolfgang Schaüble bedt riksdagen om støtte for å utvide politiets fullmakter til overvåking.

Dette på grunn av at det nylig ble avdekket omfattende planer om et terroristangrep mot amerikanske militære installasjoner i landet.

De tradisjonelt konservative myndighetene i Bayern sier imidlertid at de ikke har tid til å vente på føderale tiltak, og bruker derfor selvstyreretten til å innføre egne overvåkingsbestemmelser.

Stikkord: overvåking, skype