FIBER I KLOAKKEN: Vann- og avløpsetaten i Oslo Kommune åpner for fiber i kloakken også i Oslo.

Annonse


Superraskt bredbånd i kloakken

I august i år vil 600 husstander i Ebbsfleet i Kent bli tilknyttet et nytt, superraskt bredbåndsnett i regi av British Telecom. Fibernettet kan gi brukerne hastigheter på opptil 100 Megabit per sekund.

Sparer penger

I stedet for å kaste bort penger på rådyre gravearbeider, har BT valgt å trekke kablene via byens kloakknett. Dette gir store besparelser i forhold til tradisjonelle utrullingsmetoder.

I Oslo har Vann- og avløpsetaten tidligere signalisert at de er åpne for kloakkbredbånd i Oslo. Dette vil først og fremst være aktuelt i områder med mindre tett bebyggelse, der en tradisjonell utrulling med graving vil bli for dyrt.

Møkkajobb å reparere

Vi ser i tillegg en annen fordel med bredbånd i kloakken. Mens gravemaskiner på ville veier har en lei tendens til å kutte fiberkabler, er det sjelden at disse kutter kloakkledninger. Imidlertid vil eventuelle reparasjoner bli en skikkelig møkkajobb.

Prosjektet i Ebbsfleet er foreløpig et proveprosjekt, men British Telecom vil dekke 10 000 husstander i byggeprosjektet frem mot 2020. I tillegg kan det være aktuelt å rulle ut kloakk-bredbåndet i andre britiske byer.

Kilde:
BBC News

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse