Hopp til navigasjon Hopp til innhold
SUPERSAKTE: Dette er bildet er fra en 600 fps-film skutt med Casio EX-F1. Slik ser det ut når man stikker hull på en vannballong i supersakte film. (Ill.: Ida Oftebro/ITavisen)

Dette kameraet har alt

Macworld San Francisco: HD Video, seks megapiksler og opptil 1200 fps.

Casio slår på stortromma nå ved årsskiftet og lanserer flere nye kameramodeller i Exilim-serien. Vi skal ta en nærmere titt på nyvinningen EX-F1.

Superhurtig burst-fotografering

EX-F1 har virkelig litt Formel 1 over seg. Her har Casio forsøkt å lage et helt nytt konsept hva både digital video og stillfotografering angår. La oss begynne med videodelen:

Casio EX-F1 er et relativt nett HD Video-kamera som tar opp film med en oppløsning på opptil 1080i. Det spesielle er at kameraet også kan ta bilder i såkalt supersakte film, opptil hele 1200 fps.

Lavere oppløsning i sakte film

Dermed kan du få utrolig detaljerte bilder av prosesser som vanligvis går så raskt at øyet knapt fatter dem. Oppløsningen i bildene går imidlertid ned proporsjonelt med at antall frames per sekund går opp. Ved 1200 fps er oppløsningen på 336 x 96, ved 600 fps er den 432 x 192, og ved 300 fps er den 512 x 384.

Casio EX-F1 er også et seks megapiksel stillbildekamera. I tillegg til å ta ett og ett bilde, kan kameraet ta opptil 60 bilder per sekund i lynraske bildeserier, også med blitz. Det har også en funksjon som gjør at kameraet tar opp alt som skjer både før og etter at du trykker på utløserknappen. Trykker du litt for sent, kan du bare ”spole” tilbake på den integrerte LCD-skjermen og velge det bildet du egentlig ville ha.

Det perfekte familiekameraet?

Casio EX-F1 blir å finne i butikkene om et par måneders tid til en pris på 1000 dollar, eller ca. 5300 kr etter dagens kurs. Per dags dato er programvaren ikke helt ferdigutviklet, så det er ikke klart hvordan den endelige billedkvaliteten vil bli.

Vi avventer endelige tester, men mener EX-F1 kan bli et alternativ for de mange som ikke ønsker et profesjonelt digitalt speilreflekskamera, men et allroundkamera som dekker de fleste behov en familie måtte ha, og i tillegg er enkelt å betjene for fotografer med normale forkunnskaper. Pris og lanseringsdato i Norge er ikke kjent.

Tekniske spesifikasjoner for Casio EX-F1

<b>KOMPAKT: </b> Slik ser Casio EX-F1 ut. Størrelsen er det ingenting å si på.
(Ill.: Ida Oftebro/ITavisen)

Stikkord: digitalkamera, macworld