macworld 2008-2020

Annonse


Slik er MacBook Air

Nysgjerrige publikummere og pressefolk står fem i dybden for å få demonstrert nylanserte MacBook Air på Apple Expo i San Francisco. Vi har selvfølgelig også vært en tur for å ta på vidunderet.

macworld 2008-2026

Umulig liten

Førsteinntrykket er at den er helt umulig liten. Den er mindre og lettere enn søndagsutgaven til Aftenposten.

Med sin aluminiumsfinish ser maskinen solid ut, selv om den knapt er på størrelse med et A4-ark. Derfor føles den overraskende lett når man løfter den opp.

Annonse


macworld 2008-2023

Bare én USB-port

Maskinen måler lysforholdene i rommet rundt seg. Er det for mørkt, aktiverer den lysene i tastaturet. Tastene er store, og har behagelig motstand. Skal vi trekke frem et minus, må det være at den har én USB-port.

En annen mulig ulempe er at harddisken ikke er raskere enn 4200 rpm. Dette kan skape problemer for noen ved kjøring av enkelte applikasjoner. Fastminne løser jo dette, men er til gjengjeld kostbart. Vurderer du å kjøpe denne maskinen, bør du vurdere behovene dine nøye. Hvis du ender opp med å drasse rundt på USB-hub og eksternt DVD-drev til enhver tid, blir det liksom ikke like stas med verdens tynneste laptop.

Mangelen på CD/DVD-drev løser Apple ved noe de kaller Remote Disc. Ved hjelp av denne kan du knytte deg trådløst til for eksempel en PC i nærheten og installere programvare fra denne maskinens optiske drev.

Multi-touch på MacBook

En av de styre nyhetene på MacBook Air er at Apple tar multi touch-teknologien fra iPhone og overfører den til Mac. Styreplata på MacBook Air har støtte for både multi-touch og såkalte Gestures. Er du for eksempel inne på iPhoto, kan du bla fra bilde til bilde ved å dra tre fingre over styreplata. Du kan også zoome inn og ut på samme måte som du gjøre på iPhone.

macworld 2008-2020

Vi kjenner MacBook Pro-eiere som klager over at disse har en tendens til å gi etter dersom man løfter dem i bare det ene hjørnet. Dette er ikke tilfellet med MacBook Air. Chassiset er stivt og stabilt, selv når maskinen er slått opp.

Ikke avtagbart batteri

Du kan ikke ta ut batteriene i MacBook Air. For å få til den utrolige tykkelsen har Apple måttet legge batteriet flatt langs hele maskinens bredde. Til gjengjeld lover de fem timers batterilevetid, selv med WiFi kjørende på full guffe.

macworld 2008-2022

Steve Jobs var også opptatt av å understreke miljøkonsekvensene av MacBook Air. Den er Apples første bærbare der skjermen er produsert uten kvikksølv og arsenikk, og kretskortene er frie for PVC og bromerte flammehemmere. Gjerrig på emballasjen er den også. MacBook Air krever 56% mindre emballasje enn en vanlig MacBook.

Annonse