KOMPAKT: panasonics HDC-SD9 er kompakt i størrelsen, og ligger lett i hånda.

Annonse


Ultrakompakt HD-videokamera med flashminne

Samsung, Sony og Panasonic var blant de mange produsentene som benytter årets CES-messe til å lansere sin siste nyheter innen høyoppløste videokameraer til hjemmebruk.

Går bort fra optisk lagring

Vi har tidligere skrevet om Sonys HD videokameraer. Disse er svært populære blant forbrukerene, og Sony har nå lansert oppgraderte versjoner av så godt som alle modellene sine.

Mens Sony fortsatt leverer modeller med opptak til DVD, går konkurrentene stort sett for lagring på enten harddisk eller fastminne i form av flashbrikker.

Avansert optikk

Vi kan ikke snakke om høyoppløst video uten å snakke om optikk. Det blir som å sette de billigste vinterdekkene til Tommy Sharif på en Lamborghini. Sony har vært i forkant her også, med sitt samarbeid med Carl Zeiss, men nå følger flere av konkurrentene etter.

Annonse


Kanksje derfor har vi festet oss spesielt ved HD videokameraene til Panasonic under årets CES-messe. Disse har nemlig optikk fra Leica, en velrenommert tysk kameraprodusent. Leica er velkjent blant profesjonelle fotografer for sin høykvalitets optikk i både kameraer og kikkerter. Leica er også kjent for å være dyrt. Speilreflekskameraet Leica M8 har for eksempel en veiledende pris i Norge på over 41 000 bare for huset.

Full HD

Panasonics HD videokameraer SD9 og HS9 har begge Leica-opptikk og tar opp video med en oppløsning på 1080p, 24 bilder per sekund.

SD9 har kun flashminne, og leveres med minnebrikker med en kapasitet på opptil 32 GB. HS9 kommer med en harddisk på 60 GB og støtte for minnekort. Dette gjør det mulig å lagre opptil 92 GB med film.

Lettvektere

Begge videokameraene er nette og ligger godt i hånda. HS9 er åpenbart noe større enn SD9 på grunn av harddisken, men størrelsesmessig er det ingenting å si på kameraene.

Begge kameraer har optisk bildestabilisator og ansiktsgjenkjenning. Denne sørger for å endre eksponeringen slik at ansikter kommer godt frem i bildet. Ansiktsgjenkjenningen baserer seg på øyne og nese, og er avhengig av at vedkommende som skal filmes ser mer eller mindre rett på kameraet.

<b>GJENKJENNER ANSIKTER: </b> Både Panasonic og Sony var svært opptatt av å vise frem sine ansiktsgjenkjennings-teknologier i år.
(Ill.: Ida Oftebro/ITavisen)

Annonse