Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Gode, gamle CD er blitt voksen.

CD-kopiering kan bli lov

Men forbudt å gi bort originalen.

I Norge er det faktisk lov å ta en kopi av en CD du har kjøpt selv. Det er også lov å gi denne kopien til en venn eller slektning.

Norge i særstilling

I andre land er dette slett ingen selvfølge. Like før jul uttalte en representant for den amerikanske platebransjeorganisasjonen RIAA at det ikke er lov å ta kopi til eget bruk.

De færreste land har det unntaket som finnes i den norske åndsverklovens paragraf 12, som garanterer borgerne rett til ikke-kommersiell, privat kopiering.

– I takt med tiden

Nå vil den britiske regjeringen endre på dette. Storbritannias minister for ikke-materiell eiendom (ja, de har faktisk en slik statsråd), Lord Triesman, sier til BBC at loven burde endres, slik at den er i tråd med tiden vi faktisk lever i.

Overraskende nok hilser den tradisjonsrike britiske platebransjen forslaget velkomment, om enn med visse forbehold.

Må beholde originalen selv

Årsaken til at bransjen er positiver at regjeringens forslag – om det blir vedtatt av parlamentet – også vil innebære at det blir forbudt å gi bort eller selge originalen etter at du har tatt en kopi.

Forslaget gjelder både kopiering til tomme CD-plater og overføring harddisk og bærbare spillere. Med andre ord er det snakk om å legalisere det brorparten av det britiske folk gjør hver dag – også politimenn, musikere og trolig også platedirektører…

Stikkord: fildeling, kopiering, musikk