Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Svært jevnt løp mellom Creatives Aurvana X-Fi (til venstre) og Sennheisers PCX 450. (Ill.: Foto: Per Ervland)

Stillhet på turen

Test: Kan Aurvana konkurrere med Sennheiser?

Mange kvalitetsbevisste musikkentusiaster har så langt sverget til Boses Quiet Comfort-høretelefoner til mellom 2400 og 3500 kroner.

Sennheiser lanserte i høst sin hittil dyreste støyreduserende hodetelefon, PXC 450 til ca. 2500 kroner (vi har ikke funnet noen norske priser på nettet, men i utlandet ligger den like over 2000 kroner – minus norsk moms på 25 prosent).

Høy terskel

Like etter lanserte PC-lydutstyr-giganten Creative sin egen lukkede støyreduksjonsmodell Aurvana X-Fi til om lag samme pris (2293 kroner veiledende i Norge).

Litt overraskende er det at Creative har lagt seg like høyt i pris som high end-merket Sennheiser. Det er å legge lista høyt, og desto mer spennende er det derfor å sammenligne de to modellene.

Vi anskaffet derfor et eksemplar av hver, for å høre selv.

Fin på flyturen

Først tok vi med oss Sennheiseren på en flytur over Nordsjøen, sammen med en 160GB iPod Classic. PCX 450 er utvilsomt meget effektiv når det gjelder støyreduksjon. Selv om du fortsatt kan høre motorduren (vi hadde tilfeldigvis fått «worst case»-plassen ved vingen), siver musikken – og særlig bassen – igjennom på en helt annen måte enn uten støyreduksjon under flyturen.

Likevel var vi ikke fullt så imponert over effekten. Et Sony ørepluggsett til noen få hundrelapper med tilsvarende elektronisk støyreduksjon var faktisk vel så effektivt. Selv om lyden vel å merke ikke var på langt nær så bra.

Lyd i toppklasse

Hovedargumentet for å kjøpe Sennheiseren er nemlig lydkvaliteten. Her er den i klasse med hjemmetelefoner av typen Grado SR60 og Beyer DT 660, med finskåren diskant, definert mellombass og ultradefinerte stemmer.

Problemet er bare at PCX 450 er relativt tung å drive. Med andre ord kan du ikke spille spesielt høyt med en iPod eller annen bærbar spiller. Faktisk savnet vi sterkt en ekstra hodetelefonforsterker av typen Headroom Total Airhead (rundt 600 kroner fra USA) for å få fram rockefoten.

Spiller høyere

Her var Creatives Aurvana betydelig bedre. Musikken hadde langt mer slagkraft, både med og uten støyreduksjon. Støyreduksjonseffekten var omtrent den samme under alle forhold vi prøvde de to telefonene (selv om vi ikke fikk prøvd Creative på flyet) – i et bråkete rom, i Oslo sentrum i rushtida, på t-banen. 2-1 til Creative, altså.

Sennheiser er noen hakk hvassere når det gjelder å gjengi musikk. En feinsmecker med sans for dyrt stereoutstyr vil trolig velge denne. Men liker du å spille høyt (på tross av ørelegens advarsler), er Creative et bedre valg.

Lyd-triks og taleknapp

De to telefonene er vidt forskjellige når det gjelder funksjoner. Sennheiser har lagt inn en taleknapp som der du hører hva som blir sagt av sidemannen, i høytaleren på flyet etc. Samtidig beholdes støyreduksjonen. Svært nyttig om noen prøver å få kontakt med deg når du er langt inne i Amy Winehouses «Rehab»…

Creative har valgt å satse på lydforbedringer som vi kjenner igjen fra det lydkortene i X-FI-serien: X-Fi Crystalizer og X-Fi CMSS-3D som skaper en slags surround-effekt.

Begge er artige påfunn, men ved lengre tids lytting er slike effekter bare slitsomme.

Velg mellom lydstyrke og lydkvalitet

Den beste fly-musikkopplevelsen får du med andre ord med en Sennheiser PCX 450 og en ekstra, batteridrevet forsterker. Mens Creatives Aurvana X-Fi gir knalltøff lyd rett ut av boksen.

Begge telefonene er store og klumpete, så dette er ikke noe for treningsøkta eller byturen. Sennheiseren har opplagt bedre komfort, men Creatives modell er helt grei å ha på, også ved lengte tids lytting. Sennheiseren fungerer svært bra med støyreduksjonen avslått og/eller med flatt batteri. Creatives hodetelefon fungerer også, men uten ekstra strømtilførsel hører man tydelig klasseforskjellen.

Ingen vinner

Som alltid må man ha klart for seg hva man skal bruke produktet til før man velger. Er man mer opptatt av lyd enn gjennomsnittet, er Sennheiser et klokt valg. Selv om den krever hjelp i form av en ekstra forsterker for å yte sitt beste.

Creative er derimot et bedre valg dersom man er fornøyd med grei lyd, OK komfort og støyreduksjon i en pakke som fungerer rett ut av boksen.

Men et svært jevnt løp er det. Og Creative ville vært en klar vinner om den hadde ligget en tusenlapp under Sennheiseren.

Informasjon fra importørene:

Creative Norge
Sennheiser Nordic

Stikkord: lyd, Tester