SKREMMESKUDD:  Svenske fildelere lar seg skremme av en e-post fra noen som utgir seg for å være svensk politi.

Annonse


Falsk politi-e-post skremmer fildelere

Mange svensker har kontaktet politiet de siste dagene etter å ha latt seg lure av en e-post som hevdes å være fra politiet i samarbeid med Antipiratbyrån.

– Tatt på fersken

I brevet hevdes det at vedkommende er avslørt som fildeler, og at Antipiratbyrån har fått tillatelse til å samle inn vedkommendes IP-adresse i den forbindelse. Man oppfordres så til å kontakte politiet for å ta saken videre.

En talsmann for det svenske rikspolitiets IT-krimseksjon tror det er noen som spøker med dem, og kan ikke annet enn å le av bløffen:
– Vel er det alvorlig å utgi seg for å være offentlig tjenestemann, men dette er en så tvilsom måte å gjøre det på at det er vanskelig å bevise at noen har forsøkt seg på en faktisk utøvelse av myndighet, sier talspersonen til Computer Sweden.

E-posten skal ikke inneholde vedlegg, virus eller trojanere. Den eksisterer i litt forskjellige varianter, men går omtrent som følger:

Du är härmed delgiven som skäligen misstänkt för brott mot upphovsrättslagen 8 § b (2006:511)
Detta är ett sammarbete mellan Polisen & Antipiratbyrån som genom Datainspektionens beslut den 13 oktober 2007 beviljats undantag från 21 §
personuppgiftslagen för att använda IP-adresser för att säkra bevisning om upphovsrättsintrång. (http://www.datainspektionen.se/pdf/beslut/antipiratbyran_undantag.pdf)
Det har efter en längre tids spaning frammkommit att Ni är medlem i ett fildelningsverk – sk FTP-server protokoll. Då detta brott är att betrakta som grovt löper straffskalan från minimum 6 mån till max 2 års fängelse.
En rättighetshavare har dessutom rätt att begära skadestånd för intrång i upphovsrätt via civilmål 21 § a (1986:32)
Då ni nu blivit delgiven misstanke om brott kommer du kallas till förhör via brev. Detta skall undertecknas och återsändas.
För frågor gällande detta ärende vänligen ring dagtid 09 – 16 till Tor***** Li******* 08-401 ** ** Uppge ärendenummer 121-237763B
MVH Tor***** Li******

Annonse