Hopp til navigasjon Hopp til innhold
BIBLIOFIL: Google Norge lanserer boksøk på norsk.

Googles boksøk på norsk

Samarbeider med norske forleggere.

Google lanserte i går sitt mye omdiskuterte boksøk på norsk. Nå kan du få opp tekstutdrag på nettet dersom du søker på Ibsen, Hamsun eller andre av våre hjemlige forfattere.

Googles mål er å tilgjengeliggjøre bøker som er blitt allment tilgjengelige (der opphavsretten er «gått ut på dato») i sin helhet, mens et samarbeid med forlagene skal sikre at det blir mulig å lese utdrag fra de andre bøkene.

Kontroversielt prosjekt

Med gårsdagens lansering er Googles boksøk tilgjengelig i over 120 land, og har bøker på mer enn 100 språk i indeksen. Selskapet har så langt inngått avtaler med 10 000 forlagspartnere, til tross for at prosjektet har møtt mye motstand.

Både forlag og forfatterforeninger i land som USA, Storbritannia og Frankrike har vært svært skeptiske til Googles bokprosjekt, i frykt for at dette kan komme til å krenke deres opphavsrettigheter. Nå skal avtaler i de fleste tilfellene være på plass.

Stikkord: Google, internett