Hopp til navigasjon Hopp til innhold
54_-1914188020 (Ill.: Apple)

Nytt rundkast i iPhone-saken

Først forbud. Så åpen telefon. Så er det plutselig lov å binde igjen.

Det tyske rettsapparatet har snudd i den såkalte iPhone-saken, der det skal avgjøres om selskapet T-Mobile får lov å selge Apples mobiltelefonen eksklusivt med binding.

I strid med loven

I slutten av november stoppet en lokal domstol i Hamburg salget av iPhone i Tyskland iPhone ved en såkalt midlertidig forføyning.

Årsaken var at konkurrenten Vodaphone hadde klaget over at T-Mobile fikk eksklusive rettigheter til å selge telefonen, noe de mente var i strid med tysk konkurranselovgivning.

Fant vei rundt

T-Mobile fant imidlertid en vei rundt dette. Ved å tilby en åpen utgave til 8000 kroner, kom de rundt forbudet.

Prisen var bevisst satt så høyt for å sikre seg mot at noen faktisk kjøpte den.

Kan kutte ut åpen telefon

Nå har den samme retten i Hamburg kommet til at T-Mobile likevel ikke behøver å selge den åpne telefonen, og at de kan fortsette å selge den låste telefonen til sine kunder uten av Vodaphone får gjøre det samme.

Saken er imidlertid neppe slutt med dette. Flere EU land har enda tøffere regler enn Tyskland på dette området, og det er også ventet at EU sentralt har en mening om saken.

Norge avventer

I Norge har så langt forbrukermyndighetene vært tilbakeholdne med å mene noe om slikt bindingssalg, som jo har vært vanlig her i landet lenge. Men forbrukerombud Bjørn Erik Thon har antydet at dersom Tyskland seter ned foten, kan Norge gjøre det også.

Nå er imidlertid status at iPhone får selges i Europa på omtrent samme vilkår som i USA – så lenge det varer.

Kilde:
BetaNews

Stikkord: erik thon, iphone