Hopp til navigasjon Hopp til innhold
User Account Control i Windows Vista. (Ill.: Wikipedia.org)

Slik var Vista- året

Operativsystemet som irriterte, gledet og skuffet oss i 2007.

Svært mange mener mye om Windows Vista. Vi tar en titt på hva som har skjedd i løpet av det første året Microsofts nye OS har vært på markedet.

En tøff start

Man får ikke mindre enn 525 treff (og trolig enda enda fler når du leser denne artikkelen) om du søker på «Windows Vista». Det er ikke uten grunn.

Det er alltid en stor greie når Microsoft lanserer en ny versjon av Windows, og en enda større greie når Microsoft slår på stortromma med nye funksjoner som enten ikke blir med i den ferdige versjonen, eller fungerer dårlig. Det er ikke tvil om at Windows Vista har fått kjørt seg av både «ekspertene» og den vanlige bruker.

Mange av problemene som har kommet etter oppgraderingen er kompatibilitet med maskinvare og programvare. Microsoft får mer enn andre tyn for dårlig maskinvare og programvare-støtte. En selvfølge, de er jo desidert størst, men man kan ikke legge hele ansvaret på dem.

Maskinvare-trøbbel

Creative har lenge fått kritikk for slett driver-støtte, og dette var intet unntak når Vista kom. Selskapet brukte svært lang tid på å levere gode drivere til OSet, og har valgt å droppe enkelte funksjoner fordi det rett og slett ikke er mulig å levere dem i Vista som for eksempel EAX-støtte.

Også skjermkortprodusentene nVIDIA og ATI har hatt problemer, selv om ATI har sluppet lettere unna. nVIDIA har hatt store problemer med å få SLI til å fungere optimalt (eller i det hele tatt å fungere) i OSet. nVIDIA var også først ute med DirectX10-skjermkort, noe som ga ATI lenger tid til å lage skikkelige drivere til sine DX10-kort.

Flere enheter som skrivere og drøssevis av andre USB-enheter har hatt en tøff start. Problemene har etterhvert blitt rettet av Microsoft og produsentene. Flere oppdateringer skal det bli, ikke minst med Service Pack 1 som kommer i første kvartal neste år.

Brukerglede?

I tillegg til driver-problemer og manglende maskinvare-støtte har Vista blitt kritisert for alt fra brukergrensesnittet til plagsomme ekstra-klikk. Hvem har vel ikke opplevd å måtte godkjenne UAC (User Account Control) hver gang man skal installere et program.

UAC husker ikke brukernes godkjennelse om man skal administrere maskinen. UAC (User Account Control) kan heldigvis enkelt skrues av i brukerkontoadministrasjonen, men da forsvinner hele poenget med det som skal være en ekstra sikkerhet. Det forventes forbedringer i SP1.

Hvorfor skal man egentlig gå over til Windows Vista? Problemene har stått i kø for det nye OSet hva angår ytelse. Nylige tester har avslørt at Service Pack 3 til Windows XP yter langt bedre enn den kommende Service Pack 1 til Windows Vista. Mange spør seg med rette: hvorfor installere noe som er tregere og som ikke byr på nevneverdige forbedringer?

PC-produsentene kritiske

Også de store selskapene har klaget. Dell mente i sommer at «Vista er for stort og komplekst». PC-produsenten måtte relansere muligheten til å levere maskiner med Windows XP som operativsystem etter kundestorm. En nedgradering vil nok Microsoft si, en oppgradering for kritikerne.

DirectX10 skulle være en av de virkelig store fordelene med Windows Vista, det er tross alt ikke støtte for denne grafikk-teknologien i XP. Istedenfor har DX10 vist seg å gjøre spillene flere prosent tregere.

Når grafikken i tillegg ikke kan sies å være noe særlig penere er det vanskelig også her og se poenget. Vi tror teknologien vil modnes og levere både penere grafikk og bedre ytelse i årene som kommer. Utviklerne må tross alt lære seg alle triksene.

Fremtiden

Som alle nye operativsystem tar ting tid. Windows-plattformen trenger opptil flere stor-oppdateringer for at det skal fungere optimalt. Dette har vi sett utallige ganger før. Vi har likevel tro på at OSet vil bli bedre. Spesielt når Service Pack 1 er lansert.

Det er likevel ikke til å komme bort fra at Vista-lanseringen har vært svært trøblete, spesielt fordi det ble lovt så mye mer enn hva som ble levert. Borte ble det nye database-baserte filsystemet (WinFS) og DirectX10 er skuffende så langt.

Stikkord: service pack, vista, windows vista