Hopp til navigasjon Hopp til innhold
At Facebook overvåker deg, er ingen nyhet. Men at fjesboka fortsetter å overvåke deg når du har logget deg ut visste du kanskje ikke? (Ill.: Current.com)

Overvåker deg etter utlogging

Facebook verre enn antatt.

ITavisen skrev nylig om hvordan Facebook ødelegger jula ved å røpe folks julegavekjøp.

Du går med på mye

Og tidligere har DinSide.no skrevet om hva du egentlig går med på om du er medlem i det populære nettsamfunnet.

Det er en kjent sak at Facebook følger med på hva du gjør, og at de forbeholder seg retten til å bruke informasjonen du legger inn.

Slipper ikke unna

Nytt er det likevel at dette ikke bare skjer mens du er på Facebook, men også med aktiviteter utenfor.

Sikkerhetseksperten Stefan Berteau i det store selskapet Computer Associates (CA) skulle teste det kontroversielle annonsesystemet Beacon på Facebook. Til sin store overraskelse så han at det fulgte med også etter at han hadde logget av.

Forfulgt av matoppskrift

Applikasjonen Berteau brukte var Epicurous.com – en matoppskriftstjeneste fra forlaget Conde Nast som er Facebook-kompatibel. Han lagret den første oppskriften mens han var innlogget på Facebook, og svarte nei på spørsmålet om at Facebook-vennekretsen skulle få se den.

Han lagret så oppskrift nummer to etter å ha lukket Facebook-vinduet , men fortsatt innlogget i Epicurious. Igjen ga han beskjed om at oppskriften ikke skulle gjøres synlig for andre.

Fikk ikke beskjed

Til slutt lagret han den tredje oppskriften – denne gangen uten være innlogget på Facebook. Denne gangen fikk han ikke noe spørsmål om oppskriften skulle offentliggjøres.

Berteau fikk nærmest sjokk da han seinere sjekket nettverksloggen sin.

– I de første to tilfellene skjedde det en overføring av brukerdata på tross av at «nei takk»-alternativet var valgt. Dette gir grunn til dyp bekymring. Det blekner likevel mot det tredje tilfellet. Facebook mottok fortsatt informasjon om mine nettvaner mens jeg ikke var logget inn. Det skjedde i stillhet, uten at jeg fikk beskjed om at informasjon flyttet seg på tvers av nettstedene, skriver Berteau i sin rapport.

Kilde:
PCWorld.com

Stikkord: facebook