Hopp til navigasjon Hopp til innhold
hacking02 (Ill.: Ill: Per Ervland/ITavisen)

Kina-spioner hacket Shell

Stjeler forretnings-hemmeligheter.

Industrikjempen Rolls Royce og oljeselskapet Shell skal ha blitt hacket på oppdrag av kinesiske industrispioner, ifølge den britiske avisen The Times.

Advart av MI5

Ifølge avisen skal det ha blitt gjennomført spionoperasjoner mot både Shell og Rolls Royce med henblikk på å stjele forretningshemmeligheter. Avsløringene kommer i kjølvannet av at britisk etterretning gikk ut og advarte om at britiske bedrifter er mål for kinesiske dataspioner.

De fleste kjenner kanskje Rolls Royce best som produsent av luksusbiler. Selskapet er imidlertid også en av verdens største produsenter av flymotorer. Disse brukes både av mange av verdens ledende flyselskaper og av Nato, USA og Storbritannia.

Spionring i Texas

De kinesisk-støttede hackerne skal ha klart å komme seg inn på det interne nettverket til Rolls Royce, og var nære ved å ta ned dette, ifølge en kilde.

I Shells tilfelle skal selskapet ha oppdaget en spionring i Texas, der kinesiske agenter skal ha lagt press på kinesiske Shell-ansatte, blant annet for å finne ut av selskapets prisstrategier i Afrika.

Kina er i sterk konkurranse med de vestlige oljeselskapene om hittil uutnyttede olje-og gassreserver på det afrikanske kontinentet.

Kilde:
The Times

Stikkord: internett, sikkerhet, the times