Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Dette 4GB-kortet vil trolig ikke koste mer enn 400 kroner i løpet av neste år. (Ill.: SanDisk)

Superbillig fastminne

Halv pris på kort neste år.

Fastminne-disker er neppe aktuelt for bærbare PCer i dag. Til det er de altfor dyre og altfor lite romslige. For eksempel koster en Samsung 64 GB-fastdisk over 5000 kroner – omtrent det samme som en hel PC.

Allemannseie i 2010

Eksperter og analytikere i IT-bransjen er rimelig sikre på at dette kommer til å endre seg raskt. I løpet av 2008 starter de store produsentene masseproduksjonene for alvor.

Dette bryr at prisene på fastminne-disker vil falle dramatisk mot slutten av 2009, mens de vil bli allemannseie i 2010.

Halveres neste år

Prisen på såkalt NAND-minne, som brukes i alt fra USB-minnepinner til minnekort i kameraer og MP3-spillere, har falt med 57 prosent hittil i år. Og neste år ventes prisene å falle med ytterligere 52 prosent.

Dette har ført til at et 4GB SD-minnekort i dag koster under 800 kroner i Norge. Det er ikke lenge siden vi snakket om tusenlapper for et slikt kort til kameraet.

De minste synker først

Ekspertene tror at flash-baserte harddisker (som også bruker NAND) vil gå samme veien, og at vi kan i første omgang kan forvente et fall på 40 prosent i 2008.

Jo større diskene er, desto mindre vil prisreduksjonen merkes. Rett og slett fordi slike disker ennå har et begrenset marked. Men etter hvert som prisene på de minste diskene raser til et nivå der de fleste har råd til dem, vil stadig større disker havne på et folkelig nivå.

500 kroner for 64GB i 2011

Mot slutten av 2008 vil en 64GB flash-harddisk ligge på 1650 kroner i USA (trolig nærmere 2000 her hjemme), mens den samme disken vil synk til litt over tusenlappen ett år seinere. Når vi skriver 2011, vil en tilsvarende disk ligge på 500 kroner, dersom utviklingen vi har sett hittil fortsetter.

Om ca. 4-5 år vil prisene og lagringskapasiteten på flash-disker og mekaniske harddisker med lesehode og roterende hjul kanskje være sammenlignbare. Og da her nedtellingen for de tradisjonelle harddiskene begynt.

Fordelen med å bruke fastminne i PCer er åpenbare: lavere strømforbruk, raskere skriving/lesing og bedre stabilitet og holdbarhet.

Kilde:
News.com

Stikkord: minne