Annonse


Vellykket Buzz-kloning

Den sosiale spillsjangeren (Singstar, Buzz, EyeToy, Guitar Hero) har vært en gullgruve for primært PlayStation 2. Nintendo Wii har for så vidt også tatt del i partyspill-feberen, om med en litt annen innstilling. Det er naturligvis ikke så rart at Microsoft vil ha en bit av kaka, deres Xbox 360 har i alle år vært først og fremst forbundet med skyte- bil- og rollespill, rettet mot harde spillentusiaster, og hatt mindre å tilby familier ute etter rask og inkluderende underholdning.

Vi sier det like greit på begynnelsen: Scene It kommer ikke til å stjele nevneverdige markedsandeler fra Buzz. Men ikke fordi spillet i seg selv er dårlig, men snarere utformingen og kanskje også nedslagsfeltet.

Buzz er umiddelbart tiltalende for uinnvidde, for unger og familier samlet foran TVen. Det er mer fargerikt, useriøst, du kan velge dine egne figurer, lyder, gi dem kallenavn, presentasjonen er mer tegnefilmaktig.

Annonse


Scene It er derimot en ordentlig quiz. Mer sterilt, mer direkte i fremtoningen. Mer begrenset også, på visse områder.

Enkelt å komme i gang

Men prinsippet er ganske likt, likevel. Vi har fire “buzzere”, omtrent identiske med Buzz-kontrollerne, med én stor knapp og fire små, som brukes til å velge svaralternativene. Fordelen er at disse er trådløse.

Noen kabler må vi likevel forholde oss til, buzzerne synkroniseres ikke med konsollen, du må sette inn en IR-mottaker i USB-porten, og peke på den med buzzerne. Det funker for så vidt greit, bare husk å peke rett på mottakeren. Og det er for øvrig også mulig å spille med vanlige kontrollere – men mindre gøy.

Det er viktig å huske at Scene It handler kun om film. Dette er ikke allmennquiz, ingen sports- eller musikkspørsmål. Og nivået krever at du kan litt om film også. Vanskelighetsgraden er ikke veldig høy, men du skal kunne forskjellen på Star Wars og Star Trek.

Så, når vi begynner, står valget mellom to spillvarianter. Enten mer strukturert, med en smått irriterende fortellerstemme som skal sette oss i filmstudiostemning, eller friere, der vi rett og slett får masse spørsmål, tilsynelatende uten slutt.

Den strukturerte modusen kan enten vare i ca. 25 minutter, eller ca. en time, og du går flere runder med diverse oppgaver. De senere rundene er lagt opp til at feil svar gjør at du taper poeng, og i finalerunden økes poengsummen dramatisk hvis du svarer riktig flere ganger på rad.

Hele opplegget er uansett temmelig rett frem. Det er ingen kompliserte spillvarianter her, men samtidig hadde litt variasjon gjort seg, kanskje en mulighet til å sette opp egne spill med utvalgte typer spørsmål, for eksempel.

Spillets kjerne er uansett kvaliteten på spørsmålene, og her briljerer Scene It i våre øyne.

Flotte spørsmål

Det er en glimrende variasjon i oppgavene. Mye virkelig kreativt her. For eksempel, vi blir vist et filmklipp av solid lengde, og får stilt spørsmål i etterkant. Da gjerne om gjenstander som befant seg i bakgrunnen av scener, spesifikke replikker eller andre detaljer. Du må følge med på mer enn bare navn på skuespillere og filmens tittel.

Så har vi vanvittig artige oppgaver som for eksempel viser oss biter av en bestemt filmplakat, og vi må gjette filmen, barnetegninger som beskriver en film vi må gjette, dialoger vi må fylle manglene på, bilder fra filmer der skuespillerne er fjernet, navn på filmer der bokstavene er stokket om, eller beskrivelser av helter og heltinner vi må gjette oss frem til.

Det er mye mer, og fellestrekket er morsomme spørsmål fremstilt på morsomme måter. Variasjonen er stor, da det er ganske mange spørsmål inkludert (over 1800, visstnok, riktignok kan Buzz skilte med langt fler), og et lagresystem sørger for minst mulig repetisjon. Klart, noen av oppgavene er mindre involverende enn andre, men alt i alt sørger Scene It for god underholdning.

Det vi liker er at det aller meste av materialet, enten det er bilder, flimklipp, plakater eller lydseksvenser, er lisensert.

Noen mangler

Et minus vi imidlertid ganske raskt oppdaget er at i partymodusen kan alle se hvilket svar de andre har avgitt. Med andre ord, om du spiller mot noen som selvsikkert svarer uten et øyeblikks nøling, og smiler fornøyd etterpå, er sannsynligheten stor for at svaret er riktig – og du kan trygt trykke på det samme svaret. Du får mindre poeng, ja, men det er litt dumt likevel.

Et annet problem kan gjelde oss her i Norge. Spillet er på engelsk, og kan dermed være litt vanskelig å forstå for de yngre. Alle titlene er selvsagt på engelsk også, så de som er vant til norske oversettelser kan slite.

Scene It har altså sine feil. Presentasjonen er litt kjedelig, noen av spillmekanikkene fungerer litt dårlig og vi hadde likt flere muligheter til å sette opp egne spill. Så som et rent partyspill er dette ingen suksess. Men – som en ordentlig quiz blant filminteresserte venner er Scene It glimrende moro, og vi personlig kommer til å spille det mye. Når det er sagt, håper vi på nedlastbart materiale og nye utgaver ganske snart. Kanskje noe form for onlinefunksjonalitet også.

Og det heter Alderaan, ikke Alderon.