Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Skype fikk en eksplosiv økning i antallet brukere siste år. (Ill.: Skype)

Klarer ikke avlytte Skype

Kriminelle kan snakke fritt.

Tysk politi har – akkurat som politiet både i Norge og i flere andre land – avlyttet telefonsamtaler i årevis.

Enklere før

Med de eldste, analoge linjene var det bare å gjøre en avtale med sentralen, eller å tjuvkoble seg på en ledning ett eller annet stred mellom de to mistenkte samtalepartnerne.

Så kom GSM-mobiltelefonen, ISDN og andre digitale medier. Heller ikke dette bød på de store problemene med relevant avlyttingsteknologi.

«Kinkig Skype»

Nå står politiet imidlertid overfor en ny utfordring: IP-telefoni. Norsk politi har tidligere presset på for at tilbydere av nettbasert telefon skal tilpasse seg norske regler for telekommunikasjon, slik at samtalene kan avlyttes i de tilfeller det foreligger en rettslig kjennelse.

Allerede i fjor konkluderte Post- og Teletilsynet med at «Skype er kinkig». Nå viser dette seg i praksis – i Tyskland.

Nøkkel eneste løsning

– Krypteringen i Skypes telefonprogramvare skaper store problemer for oss, sier Tysklands forbundspolitisjef Jörg Ziercke til Reuters.com.

Ziercke anser Skype for umulig å dekryptere uten å ha nøkkelen, og mener at den eneste muligheten politiet har til å avlytte samtalene er å fange dem opp før eller etter at krypteringen skjer.

Vil neppe gio fra seg nøkkel

Alternativt kan Skype gi nøkkelen til politimyndighetene. Politisjefen har imidlertid ingen tro på at selskapet vil gjøre dette. Årsaken er konkurransen fra andre selskaper som ikke går med på å gi fra seg krypteringsnøkkelen.

Les også Tysk politi vil avlytte Skype med trojanere (Digi.no)