Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Politikerne i det britiske parlamentet mener regjeringen har betalt 10 ganger mer enn de skulle for IT-utstyr og tjenester. (Ill.: parliament.uk)

25 millioner briter borte

Myndighetene rotet vekk persondata.

To disker med persondata har forsvunnet fra den britiske statens dataarkiver. På diskene ligger opplysninger om navn, bankkonto, fødselsdato og adresse til 25 millioner britiske foreldre.

Diskene er ment brukt som grunnlag for beregning av barnetrygd. De var passordbeskyttet, men ikke kryptert.

Kan ikke forklare

Saken betegnes som den største personvernskandalen i britisk historie.

Det brtitiske finansdepartementet HM Revenue & Customs beklager sterkt det inntrufne, men kan ikke forklare hvor et har blitt av diskene understreker at ingen skal bli økonomisk skadelidende av tapet, og at eventuell misbruk av data dersom diskene skulle ha kommet på feil hender vil bli tatt fatt i med en gang.

Fare for ID-tyveri

Banker og finansinstitusjoner er informert. Og de det gjelder vil i følge myndighetene kunne motta barnetrygd som før.

Saken reiser likevel alvorlige spørsmål om britiske borgeres trygghet mot at deres personlige opplyninger kommer på avveie. Slike opplysninger kan som kjent misbrukes. Identitetstyveri med påfølgende svindel er allerede et stort problem i mange land.

Kraftig kritikk

Opposisjonen i det britiske parlamentet er ikke sene om å rette kraftige kritikk mot regjeringens håndtering av saken.

– Folk forventer nå at statsministeren viser brede skuldre, er voksen mann og tar ansvar, sier de konservatives leder David Cameron i følge BBC.

Labour-statsminister Gordon Brown forsvarer seg med at han har beordret en gransking av saken, og at han i tillegg har bedt om rutinemessige stikkprøver slik at ikke noe lignende skal skje igjen.

Kilder:
BetaNews.com
BBC