Franske myndigheter vil ha full kontroll over hva innbyggerne gjør på nett. Piratloven er bare starten.

Annonse


Møte med norsk topp-pirat

Dette er en av få personer i Norge som er høyt oppe i pirat-miljøet.

Introduksjon

Dette er fildelerne som har vært der fra starten og som er første punkt for piratvare. Fra da de første programmene og spillene ble delt på disketter, BBSer og senere Internett. Nettverket av FTP-servere (heretter topsites) som utveksler piratvare og kommunikasjonen medlemmene imellom på IRC-nettverk kalles scenen.

I tillegg til scenen er det viktig å merke seg tittelen site-op. En site-op (site-operator) er en som administrerer en topsite. Og en topsite er en FTP-server med piratvaren. En topsite kan kalle seg en topsite når den har mange gode affiles. En affile er en piratgruppe med godt rykte. Eksempler: Razor1911, Deviance og Fairlight. Dette er piratgrupper som spesialiserer seg på å gi ut spill, ofte før de når butikkene. De ulike gruppene har forskjellige spesialiteter som film, tv-serier, musikk og spill.

Også norske grupper

Det finnes norske grupper i scenen. Blant annet crntv, reiseradio og NordicMission. Dette er grupper som for det meste spesialiserer seg på ripping av TV-serier. Personen vi har snakket med er en av få i Norge som administrerer en såkalt topsite. Han er i midten av 20-årene, studerer programmering og har vært medlem av scenen i mange år. Han ble først site-op på en topsite i 2003 og har siden da hatt ansvaret for å legge til brukere, kaste ut de som bryter reglene og programmere scripts som automatiserer oppgaver på IRC. I tillegg til å være site-op har han også en egen server hjemme som han laster ned film, spill og TV-serier til fra topsitene. Siden han er site-op har han ingen begrensinger og kan laste ned så mye han vil. Site-open har en meget kjapp Internett-linje som gjør det mulig å laste ned en DVD-film på få minutter.

Annonse


Alle informerer hverandre

– I tillegg til kategorier som spill, programmer, musikk og film har vi en nyhets-kategori. På topsitene blir det advart mot raids og useriøse grupper i nyhets-kategorien. Det er også mulig å finne ut hvem som lekker piratvare til trackere og torrent-miljøet. Personer som lekker utenfor scenen blir kastet ut. Det er svært lett for politiet å ta personer som sprer torrents.

En av grunnene til at det er svært vanskelig å knekke scenen er et veldig avansert sikkerhetssystem. Sikkerhetsprotokollen SSL er hyppig brukt.

– Sikkerhet vi bruker er SSL på topstitene og på IRC. I tillegg til Blowfish-generering på IRC. Man må logge inn på en av top-sitene for å få blowkey-passordet. Uten blowkey vil alt bli kryptert. Topsitene krypterer også alt med SSL.

Det er vanlig med hele 30TB med piratvare (1TB er 1000GB) på topsitene. I sommer ble en tysk topsite tatt av tysk politi. Siten hadde i alt 40 medlemmer. Følgende melding ble så lagt ut på topsitene i news-kategorien for å advare hele scenen (oversatt fra Tysk):

Nye politiaksjoner i Tyskland! I dag morges fikk over 40 folk i BKA besøk. Alle brukerkontoer osv. Alle som har vært innom sidene er i stor fare!

I miss you.

– Lovene må endres

Han har ingen tro på at endring av lovverket vil ha noen effekt på topsitene.

– Det vil ikke ha noen virkning å endre lovene. De MP3-lovene… det eneste de lovene gjør er å ødelegge for normale folk. De som laster ned fra en website, torrent, Limewire eller fra lignende P2P-programmer. Det hadde blitt lettere for politiet om de kunne sette opp lokke-servere, men de hadde kun såret scenen, ikke ødelagt den.

Hvor stor sannsynlighet er det for å bli tatt?

– Hehe, veldig liten sjans for å bli tatt i Norge. Politiet i Norge har ikke lov til å gjøre noe ulovlig for å ta noen. De har ikke lov til å sette opp servere for å lokke til seg brukere. Alle de brukerne som er med i nettverket er kjent fra tidligere. De har kommet seg inn i scenen via en annen som går god for personen.

– Gjør det fordi det er lærerikt

For site-open vi intervjuet er hovedpoenget med å drive med dette at det er lærerikt.

– Det er gøy. Jeg lærer mye om drifting av servere, programmering (C, C ++, Java og scripting). Jeg begynte med dette før jeg tenkte på å starte en karriere innen programmering. Når man først kan en del språk er det lett å lære andre også.

Interessen for fildeling har vært der lenge i flere år, men det var ikke før senere han ble site-op på en topsite. Han avslører at det er svært mange norske Internett-tilbydere, og spesielt de som leverer fiber som har topsites på sine nett.

– Første gang jeg ble siteop var i 2003. Begynte med å sette opp servere selv, men da hadde vi ingen kontakter i scenen. Det er veldig mange sites på Lyse, Hafslund og Sandefjord. Vet også at det står rundt om kring på høgskoler og universiteter.

Site­-open forteller oss at han ikke har noen planer om å slutte med pirat-virksomheten, selv når han får jobb i programvarebransjen.

– Det er veldig vanskelig å ta pirater, det har jeg lært. Jeg lærer om hvordan ting fungerer, og da kan man lettere beskytte seg mot det. Omtrent alt som kommer blir cracka før vi gir det ut uansett. Det er ikke noe poeng å bruke millioner på kopi-beskyttelser.

Sosialt?

Er det et sosialt miljø i scenen uteover kommunikasjonen på nettet med IRC?

– Det er ingen som møtes. De som er OP (operator, sjef på IRC) vet hvem de andre OPene er, men som regel vet vi ikke hvem de er i real life. Vi bruker bare nicknames, ikke riktige navn.

I følge piraten er det mange i scenen som mener det er lett å erstatte personer som blir tatt i raid. Det er en sannhet med modifikasjoner. De som fjerner kopi-beskyttelsen (såkalt cracker) på spill har mye kompetanse og ikke like lette å erstatte om de skulle bli tatt.

– Det stemmer ikke at det er lett å erstatte de som cracker, siden dette er veldig vanskelig å gjøre. En gang må det gå tomt, men det er veldig vanskelig å ta alle de. La oss si at de klarer å lamme spill-scenen, men å spre film og musikk kan jo mannen i gata gjøre. FBI har lov til å sette opp lokke servere, men de har ikke klart så veldig mye. Om norsk politi skal klare å ta noen må de sette de begynne med den samme taktikken med lokke-servere. Man får heller ikke avduket topsitene uten å gjøre noe ulovlig, man er nødt til å spre piratvare. Dermed måtte politiet ha gjort noe som var ulovlig.

Site-opens arbeid

Piraten kjenner selv ikke til tipsere innen scenen, men er sikre på at de finnes.

– Jeg vet ikke om tipsere, men det er sannsynligvis noen i miljøet som tipser. Om scenen finner ut av dette blir personen tatt ved hjelp av en nyhet på en topsite og personen blir stengt ute fra alt han måtte ha tilgang til.

Som site-op har han en rekke driftsoppgaver som må utføres for at topsiten skal fungere. Glftpd er det mest brukte server-programmet innenfor scenen.

– En site-op administrerer og legger til brukere. Passer på at folk ikke bryter reglene. Programmerer og scripter. Linux-serverne kjører som regel alltid server-programmet glftpd.

Site-open er en av veldig få som har pre-informasjon. Pre-informasjon er informasjon om en spesifikk piratvare som enda ikke har blitt delt med andre. De forskjellige gruppene (Razor1911, Fairlight osv.) har egne mapper på topsitene med innhold som enda ikke er lansert. Dette er svært sensitiv informasjon som konkurrerende grupper gjerne skulle hatt. Det er stor konkurranse om å være først ute med en film eller et spill.

Når en vare er pre-lansert starter et såkalt race. Et race innebærer at alle som er med i topsitene prøver å være først ute med å distribuere en piratvare. På denne måten fylles alle sitene opp kjappest mulig.

– Utrolig få har pre-informasjon. Det er kun admin som kan se alle pre-mappene. Man skal egentlig ikke snoke på pre. Fordi man ikke skal snoke på andres mapper.

Snakker med de store

En site-op har også direkte kontakt med de virkelig store innen scenen. De som skaper hodebry for spill og filmbransjen. De største gruppene bruker egne IRC-servere for å kommunisere, mens topsitene ofte bruker det sikre IRC-nettverket Linknet med SSL.

– Vi har direkte kontakt med Fairlight og de andre, men stort sett er det sånn at de sitene de er på kjenner noen i crewet på topsiten så det er trygt at de er der. Vi snakker med dem via IRC. IRC-servere som blir brukt en del er Linknet. De store topsitene har egne IRC-servere for bedre sikkerhet.

Site-open avslører at mange legger ut intern-scene informasjon på Wikipedia.

Scenen har lite til overs for torrent-miljøet. I følge scenen stjeler de piratvare fra og legger det ut på trackere. Scenen er av den oppfatning at det er svært lett å ta folk som legger ut piratvare på torrent-sider som The Pirate Bay.

– Det som ofte skjer er at folk lekker rett før det er lansert. Det tyder på at folk har tilgang til steder som får det fort. Og gjør man det er man en insceure bruker, og blir bannlyst fra scenen. Dette er vel det eneste vi har å gjøre med torrent-scenen.

Misliker The Pirate Bay

– Vi som siteops liker ikke The Pirate Bay. Vi vil ikke ha kontakt med media, da må politiet jobbe med det fordi media setter søkelyset på det, men som systemutvikler liker jeg ikke fildeling, spesielt er det de små selskapene som lider. De som er i scenen lærer mye av det og synes det er gøy. De som er høyt oppe kjøper musikken og filmene de vil ha uansett.

– For eksempel har jeg betalt for FlashFXP (program for filoverføring mellom topsitene), for å støtte utviklerne. Dette er også et program jeg bruker mye. Sånn sett kan vi egentlig bli kvitt torrent-miljøet, hovedsakelig siden det er så usikkert. Politiet kan bare gå inn og se hvem som deler.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse