Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Vil rense nettet for piratfiler

Amerikanske telegigant vil nøytralisere piratkopier i sanntid.

AT&T er USAs største internettleverandør. I samarbeid med filmprodusenten Disney og TV-selskapet NBC planlegger de nå å innføre et stortstilt skanne-system.

Full kontroll

Systemet er utviklet av selskapet Vobile, som etter eget utsagn skal sitte på en unik teknologi de kaller VideoDNA.

Denne teknologien virker slik at nettleverandøren kan hindre folk i å overføre og til og med se opphavsbeskyttet materiale. Samtidig kan for eksempel en film- eller TV-produsent kontrollere hvordan materialet brukes, hvor ofte man ser og i i hvilket tidsrom man bruker det.

Piratfri sone

Hensikten er å skape det AT&T en piratfri sone på nettet, der innholdsleverandørene kan føle seg trygge.

Det er imidlertid lite trolig at Vobile-teknologien klarer å avskjære torrent-filer som viser til piratkopiert materiale. Disse filene samler fragmenter av filer, og disse filene er først fullstendige når de havner på mottagerens harddisk.

Følger opp YouTube

Målet med å innføre teknologien er etter alt å dømme å vise at man gjør noe, slik at man unngår dyre rettssaker senere. YouTubes eier Google har allerede fått trøbbel med innholdsleverandørene, og er derfor i ferd med å innføre et system der innholdsleverandørene enklere kan skaffe seg kunnskaper om – og fjerne – uautoriserte videoklipp.

Hvor effektivt systemet vil bli, skal være usagt. Mye av materialet er analogt tatt opp, og filene er dermed ikke identiske med originalene lenger.

Kilde:
Business Week

Stikkord: fildeling