Det østerrikske selskapet Universal Edition har rettighetene til mye gammel musikk. Musikk som ikke lenger er beskyttet utenfor Europa.

Annonse


Gammel musikk tatt av nettet

Den kanadiske nettsiden International Music Score Library Project ser det som sin oppgave å legge ut gammel filmmusikk. Så gammel at opphavsbeskyttelsen er opphevet.

Ingen enighet

Men det gjelder tydeligvis ikke i alle land. For kinesiske Xiao-Guang Guo, som studerer i Canada, har prosjektet blitt et mareritt i en jungel der det knapt finnes noen internasjonal enighet om hva som er beskyttet eller ikke beskyttet.

Fra det østerrikske rettighetsselskapet UE Music har Guo fått et såkalt «cease and desist»-brev, der han blir oppfordret til å fjerne all musikken.

– Fundamental rett

Det har Guo gjort, selv om det han gjør er fullt lovlig i landet han befinner seg i. Men ikke helt. For ingen – heller ikke østerrikerne – kan ta ham så lenge han ikke legger ut musikken. Nå fungerer siden slik at musikk kan fås på forespørsel – fremdeles helt gratis.

– Jeg mener at tilgang til vår kultur og kunst er en fundamental rettighet som alle mennesker har – ikke bare et privilegium,s kriver han i sin forsvarstale på nettsiden.

Annonse