Hopp til navigasjon Hopp til innhold
«OfficeArt» og «SmartArt» er blant nyhetene i Microsofts nye flaggskip for Mac-folket. (Ill.: Microsoft Mactopia)

Her er Office 2008

Slik skal Microsoft tekkes Mac-brukerne.

Tradisjonelt ligger Microsoft i forkant når det gjelder sine Mac/versjoner. Det virker nesten som om de vil prøve ut de nye funksjonene på en minoritetsplattform før de slipper dem løs på Windows-folket.

Stort norsk marked

Og det er kanskje ikke så rart at Mac-avdelingen brukes som prøveballong. For i Mac-sammenheng er utviklingsmiljøet i Microsoft stort. Faktisk så stort at det bare er Apple selv som har flere folk.

– Vi snakker om et betydelig marked. Bare i Norge har Mac økt med 35 prosent hvert av de to siste årene, sier Microsofts produktspesialist Daniel Holmberg til ITavisen.

Frykter ikke iWork

I januar kommer oppfølgeren til Windows 2004, som er den versjonen som gjelder i dag. Office 2008 blir navnet – og tradisjonen tro skal nok Microsoft leve lenge ut over neste år med det årstallet.

– Selv om Apple har kommet med en direkte konkurrent til oss – iWork – har vi tro på at de fleste Mac-brukere vil velge Office. Det er miljø de kjenner seg igjen i, for eksempel fra jobbens PC. Og det er utvilsomt enklere å utveksle filer når begge parter har «originalvare», sier Holmberg.

Han legger til at Office for Mac denne gangen er helt igjennom norsk . Og skulle du for eksempel være svenske i Norge, følger samtlige språkversjoner med i pakken.

I Microsoft Office 2008 kan du hente bilder direkte fra Apples bildeprogram iPhoto.
(Ill.: Microsoft Mactopia)

Integrert med iPhoto

Den nye versjonen vil først komme på markedet i januar, men allerede nå kan Microsoft røpe en del av nyhetene i programvaren.

Det mest iøynefallende er egentlig ikke integrasjonen mot Windows-verdenen, som utvilsomt har blitt sterkere. Mest imponerende er faktisk den tette integrasjonen mot Apples programvare. For eksempel samarbeider nå Powerpoint med iPhoto.

Spiller av det meste

Og man kan legge inn og spille av alle typer mediefiler som iTunes og Quicktime takler i samtlige av applikasjonene. Microsofts egne formater wma og wmv støttes også, men ikke kjøpte filer som er utstyrt med kopisikring (DRM).

En annen stor nyhet er at Messenger (som både er en del av Office og en selvstendig, gratis applikasjon) nå får støtte for videosamtaler og lydsamtaler – akkurat som Windows-versjonen.

Denne lille «dingsen» skal holde styr på dagen din.
(Ill.: Microsoft Mactopia)

Utseendet på pakken er nok et større brudd med den foregående versjonen enn tilfellet var med overgangen fra 2003 til 2007 i Windows-verdenen. Microsoft har i mye større grad «macifisert» programmene. Og man har ikke valgt å fjerne menyene, slik man gjorde i 2007-versjonen for Windows.

Dagen din i eget vindu

Entourage, som er Mac-verdenens svar på Outlook, har fått langt bedre Exchange-støtte. I tillegg har den fått en egen, liten applikasjon kalt «My Day». Denne viser avtalene dine akkurat i dag – slik at de ikke skal drukne i e-post, kontakter og andre ressurser du jobber med.

Microsoft har opprettet en egen «sniktitt»-side for Office 2008. Du finner den HER

Stikkord: Apple, Microsoft