Denne skuta bidrar til å gjøre det plent umulig å stoppe Wikileaks.

Annonse


Får serverne tilbake

– Selv om det finnes merkelige ting i datamaskinene så kan de ikke kobles til Pirate Bay, sier påtalemyndighetenes advokat Håkan Roswall, som begjærte maskinene beslaglagt i fjor sommer.

«Merkeligheter»

Roswall vil imidlertid ikke gå inn på hva disse «merkelighetene» er for noe. Men han gjør det klart at maskinene og diskene ikke lenger er av betydning for etterforskningen.

Under politirazziaen mot Pirate Bay den 31. mai 2006 ble et stort antall PCer beslaglagt. Flere av maskinene tilhørte selskapet PRQ, som formelt sett ikke har noen tilknytning til The Pirate Bay. Det er etter alt å dømme disse som nå blir levert tilbake.

Stort verditap

– Maskinene er i seg selv ikke så mye verd lenger. De har gjennomgått et stort verditap, sier The Pirate Bay-sjefen Fredrik Neij til IDG.se.

Annonse


Han tror likevel at de fortsatt kan brukes. Neij har tidligere kritisert politiet for å ha beholdt serverne lenger enn det som er nødvendig for etterforskningen. Med de verktøy som finnes, burde det ikke ta nærmere ett og et halvt år å gå gjennom diskene for eventuelle skjulte eller slettede filer.

Intet lovbrudd

Så langt har ikke etterforskningen konkludert med at The Pirate Bay bryter svensk lov. Intet piratkopiert materiale skal være funnet på maskinene, og det finnes etter sigende ingen hjemmel i svensk lov mot å hjelpe folk å søke etter piratvare.

Amerikanske myndigheter har prøvd å påvirke Sverige til å straffeforfølge Pirate Bay ved å true med å ta saken til verdens handelsorganisasjon WTO. Det skapte betydelige politiske bølger da det viste seg at representanter for den svenske regjeringen hadde diskutert saken med amerikanerne.

Press fra USA

The Pirate Bay ble raskt verdens mest populære søkemotor for såkalte torrents, filer som organiserer biter av kopierte DVD-filmer, CD-plater, spill og programvare som finnes på brukernes maskiner.

I USA blir nå torrent-trackere og søketjenester som ligner på Pirate bay systematisk saksøkt, og flere av de største har sett seg nødt til å stenge.

The Pirate Bay har derimot holdt stand, rett og slett fordi det er svensk lov som gjelder i Sverige – uansett om nettstedet har brukere over hele verden.

Annonse