Denne filmen kan du nå plukke opp for en drøy 20-kroning i USA

Annonse


DVD til 21 kroner

I sin tid kostet DVD-filmer over 300 kroner i norske butikker. Idag kan du kjøpe filmer helt ned i 50-lappen.

I USA går de enda et steg lenger. Konkurransen fra Pirate Bay og andre piratnettsteder har nå blitt så hard at filmbutikkene setter prisene på kjøpefilmer helt ned i kjelleren.

Hollywood frykter dumping

I USA er nå prisen på en DVD under fire dollar – om lag 21 norske kroner. Dette gjelder selvsagt ikke de nyeste filmene. Men både Bourne Identity fra 2002 og S.W.A.T fra 2003 er blant tilbudene til drøye 20 kroner i amerikanske kjedebutikker som Circuit City og Target.

Filmbransjen frykter nå at det er i ferd med å feste seg en forventing blant forbrukerne om at film på DVD er tilnærmet gratis. Og at det blir vanskelig å selge DVDer til full pris når de ikke er helt ferske lenger.

Annonse


Uenighet om årsak

Prisdumpingen skjer parallelt med et dramatisk fall i DVD-salget siden gullåret 2004. Årsaken er i følge filmbransjeorganisasjonen MPAA at bedre båndbredde og smartere komprimerning har gjort piratfilm mer tilgjengelig for folk flest.

Et uavhengig analysebyrå som Forester bestrider dette, og mener at nedlasting knapt har noen virkning.

Det er imidlertid nærliggende å tro nådetiden for filmbransjen snart er ute. Platebransjen har for lengst merket virkningen av nedlastingen, og nå kan det bli filmbransjens tur.

Kilde:
Arstechnica.com

Annonse