Det skal godt gjøres å oppdrive en PC uten Windows i butikken i dag. Det vil EU-tenketanken ha en forandring på.

Annonse


– Ta vekk «Windows-skatten»

Globaliseringsinstituttet (Globalisation Institute) er en av de tyngste og mest prestisjetunge «tenketankene» innen EU-systemet.

Nå har instituttet kommet med et forslag til hvordan EU kan få bukt med Microsofts dominerende rolle på PC-markedet.

PC og OS hver for seg

Instituttet foreslår at EU innfører en lov som påbyr forhandlere å selge PC og operativsystem separat. Alternativt at hver PC selges med en rabattkupong som gir deg pengene tilbake om du for eksempel ikke vil benytte Windows likevel.

Uttalelsen kommer en knapp uke etter at Brussel avviste Microsofts anke i den såkalte antitrust-saken. Det betyr at Microsoft må betale en milliardbot, og at de samtidig må tilby Windows uten Media Player.

Annonse


Ikke nok

Globaliseringsinstituttet mener at dette ikke er nok for å begrense Microsofts markedsmakt, og mener at strenge begrensninger på PC-salget må til for å gi for eksempel Linux en reell sjanse.

De kaller dagens system med presinstallert Windows på nær sagt alle PCer som blir solgt for en Windows-skatt – og skatter er det jo bare myndigheter som skal kunne innføre.

Gjelder ikke Mac

Instituttet mener at samme logikken ikke gjelder Apple, som helt siden starten har solgt sine maskiner med forhåndsinstallert operativsystem fra Apple. En kort periode lisensierte de ut Mac OS til andre, men i dag er det ikke mulig å kjøpe en Mac uten Mac OS (selv om du kan installere Linux på maskinen, om du vil).

I følge instituttet er Mac et nisje- og luksusprodukt på linje med Bang & Olufsen. Dermed unndrar de seg beskyldninger om forsøk på å dominere markedet, og kan derfor fortsette som før.

Kilder:
Globalisation.eu
Arstechnica.com

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse