Hopp til navigasjon Hopp til innhold
800px-Microsoft_sign_closeup

– Endelig valgfrihet!

Bransjefolk jubler over Microsoft-dommen.

I dag ble det kjent at Microsoft har tapt så det suste på alle punkter så nært som ett (om å underlegge seg en egen kontrollkommisjon) i den langvarige saken som EU har kjørt mot dem.

– Konkurrentene slipper til

– Konkurrentene vil kunne lage flere produkter og tjenester knyttet direkte til Microsofts systemer, sier Gisle Hannemyr, som er lektor ved institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo, til nrknyheter.no.

Han får følge av en annen av Norges IT-personligheter, Operas tekniske direktør Håkon Wium Lie.

– Fantastisk utvikling

– Dette er en fantastisk utvikling, og et viktig signal til monopolistene om at de må følge reglene i samfunnet, og ikke bare gjøre det de tjener mest på, sier han til NRK.

Også det norske forbrukerrådet sier seg godt fornøyd med kjennelsen, som de mener innebærer at kunden nå får en reell mulighet til å velge.

Fri fra tvangstrøye

Den nye valgmuligheten gjør det ikke lenger til noen selvfølge at det skal ligge Windows på en ny PC. Mange rundt mener nå at de store PC-produsentene er befridd fra en tvangstrøye, og at de dermed kan satse mer på åpen og fri programvare.

Selv om seieren nok er av mer psykologisk enn merkantil karakter, kan det bety en betydelig prisreduksjon på maskiner. Ikke bare fordi produsentene ved å velge annen programvare slipper å betale lisens til Microsoft, men fordi Microsoft i en hardere konkurransesituasjon kan bli tvunget til å senke prisen.

I hardt Vista-vær

Microsoft har det siste året blitt utsatt for massiv kritikk mot sitt nye operativsystem Windows Vista, som har skuffet mange med ulogisk brukergrensesnitt og mange feil.

Mange tror at forbrukerne nå vil begynne å se etter alternativer, og at Microsofts periode som tilnærmet monopolist er over.

Det finnes likevel de som er skeptiske til dommens betydning, og som tviler på at den vil ha noen virkning.

Glad for klargjøring

En nokså spak Microsoft-advokat Brad Smith sa på en pressekonferanse i Brussel i dag at Microsoft har jobbet hardt for å etterleve dommen fra 2004. Den ble imidlertid anket, men i dag ble altså anken avvist.

Smith sa også at dommen klargjør situasjonen når det gjelder samarbeide mellom Microsoft og andre programvareplattformer.

Kilde:
News.com

Stikkord: Microsoft, windows vista