Apples advokat sa Jobs sjokkerte verden når han viste frem iPhone i 2007, og at Samsung siden den gang har brukt alle sine krefter på å kopiere designet.

Annonse


Vil ha eget iPhone-nett

Det er ingen hemmelighet at Apple-sjefen ikke trives med å være avhengig av teleselskapet AT&T for å selge den nye suksesstelefonen som i skrivende øyeblikk har passert en million solgte.

Vil by på gammelt nett

Telefonen er bundet opp til dette selskapet i USA, noe som har fått kreative sjeler til å hacke den slik at den også kan brukes på andres nett.

I følge det velrenommerte næringslivspublikasjonen Business Week vurderer Apple nå å kjøpe det gamle 700Mhz-nettet i USA.

Blir ledig i 2009

Årsaken er at de ønsker å skreddersy nettet til iPhone, slik at de slipper å være avhengig av andres teknologi og tilbud av nett-tjenester. Med eget nett kan de oppnå samme grad av integrasjon som med sine datamaskiner, der de i motsetning til resten av PC-industrien kontrollerer både programvare og maskinvare.

Annonse


700MHz-nettet blir ledig i 2009, når samtlige amerikanske TV-stasjoner går over på digitale sendinger.

Flere friere

Apple vil imidlertid ikke være alene om å by på nettet, som både kan brukes til mobiltelefoni og andre trådløse nett-tjenester.

Både Google, DirecTV, og auksjonstjenesten eBay (EBAY) har allerede meldt sin interesse. Ebay eier som kjent IP-telefoniselskapet Skype.

Kan bli farlig for Nokia

Med nærmere 80 milliarder «på bok» har Apple saktens råd til å investere i nettet. Også framover ser det lyst ut for Apple. iPhone klarte å passere millionen på bare 74 dager.

Og det bare i USA. telefonen vil om kort tid bli lansert både i Europa og Asia. Da kan Apples mobiltelefon/mediespiller komme til å ta en stor markedsandel fra Nokia og Sony Ericsson, som begge har trådløs nettverksutbygging som forretningsområde i tillegg til telefonproduksjon.

Verken Nokia eller Sony Ericsson driver derimot teleselskap. Slikt overlater de til Vodaphone, T-Mobile. Telenor og andre. Analytikere Business Week har snakket med tviler på om Apple vil opprette eget teleselskap. Trolig blir det snakk om å tilby de etablerte selskapene plass i deres nett.

Betingelsene kan komme til å ligne de som Apple gir platebransjen med iTunes, og som kan oppsummeres slik: Vil dere selge varene deres til vår kunder, må dere danse etter vår pipe.

Annonse