Hopp til navigasjon Hopp til innhold
DRM (Ill.: masternewmedia.org)

Bombesikkert vannmerke

Microsoft har utviklet systemet som platebransjen vil elske.

Samtlige av de beskyttelsessystemene underholdningsbransjen så langt har brukt for å beskytte sine film- og musikkutgivelser har blitt brutt av smarte hackere.

Nå kan det tenkes at de som mener at slikt ikke lar seg beskytte blir litt mindre kjekke i tonen. Microsoft varter nemlig opp med militære spesifikasjoner i sin nye teknologi, med arbeidstittelen Stealthy audio watermarking (SAW).

– Motstår alle angrep

Microsoft-forskerne Darko Kirovski og Henrique Malvar har utviklet en vannmerketeknologi som bruker såkalt spredt spektrum. I patentdokumentet blir teknologien forklart slik:

Vannmerket identifiserer innholdsleverandøren med en signatur som er innfelt i lydsignalet og som ikke kan fjernes. Vannmerket er utformet slik at den overlever alle former for prosessering og ondsinnete angrep.

Både WMA og AAC knekket

Teknologien brukes av det amerikanske forsvaret til å verifisere at den man snakker med virkelig er den personen hun eller han gir seg ut for å være.

Det tok lang tid før hackere greide å knekke beskyttelsen i Microsofts lydformat WMA. Men for ett år siden skjedde det. Programmet FairUse4WM fjerner alle spor av kryptering på WMA-filene.

Platebransjen har gitt opp

Tidligere har vår egen Jon Lech Johansen klart å knekke Apples kopisikring på iTunes, FairPlay. Ved hjelp av programmet QTFairUse kan man konvertere til ubeskyttet AAC-format.

Deler av platebransjen har i det siste begynt å selge musikken sin som ubeskyttet MP3, formatet som de fleste musikkelskere foretrekker. Det kan se ut som de har resignert, og ikke lenger tror på at teknisk beskyttelse kan redde dem fra utstrakt piratkopiering og fildeling.

Nå kan imidlertid Microsoft komme til å gi dem nytt håp. Og det – ironisk nok – på tross av at selveste Microsofts grunnlegger Bill Gates Microsoft har uttrykt skepsis til DRM-systemer.

SAW er imidlertid ikke DRM. DRM innebærer kryptering og sperring av innhold. SAW er bare merking. Men merkingen kan i følge Microsoft-forskerne ikke manipuleres eller fjernes, og musikkfiler på avveier kan derfor spores opp med stor sikkerhet.

Skal en slik oppsporing fungere avskrekkende, betinger det at platebransjen får tilgang til verktøy som kan gå på bekostning av musikkbrukernes personvern. Spørsmålet er om politikerne vil gi dem det.

Kilde:
Informationweek.com

Stikkord: drm, Microsoft