DSC01754

Annonse


Fjernkontroll for de kresne

Vi har alle vært i den situasjonen – det er for mange fjernkontroller på stuebordet, det er alt for lett å forvirre seg i mengden knapper, innganger og innstillinger. Det har naturligvis lenge eksistert universalfjernkontroller som skulle løse dette problemet, ikke minst fra Logitech selv, men nye Harmony 1000 er kanskje den mest elegante.

Trykkfølsomt

Først og fremst kanskje fordi kontrollen mangler de sedvanlige knappene, og erstatter dem med en stor, trykksensitiv skjerm. Slike modeller har også eksistert tidligere, men til langt høyere priser. Selv om Harmony 1000 er ganske dyr fremdeles.

Det krever litt tilvenning å begynne å bruke kontrolleren, nettopp fordi den holdes annerledes enn vanlige, avlange fjernkontroller, og krever litt annen tankemåte. Men før vi i det hele tatt begynner å holde den, må vi sette den opp.

Det er på dette området Logitech scorer høyest. Alt du behøver å gjøre er å koble enheten til din PC med USB, og installere programvaren.

Annonse


DSC01757

Derfra kan du fritt konfigurere kontrollens mange funksjoner. Prosessen er meget brukervennlig, i utgangspunktet velger du hvilke komponenter du har, og hvilke funksjoner du vil at Harmony vil utføre. Deretter er det tid for mer nøyaktig fininstilling, vi gikk gjennom de foskjellige enhetene, valgte hvilke tilkoblinger som brukes mellom disse, og til slutt ble alt lastet opp til fjernkontrollen. Alt er rimelig elegant og effektivt.

Tydelige valg

Nøkkelen til fjernkontrollens funksjonalitet er såkalte aktiviteter. Det er disse du får opp når du skrur på enheten (eller, den skrur seg selv automatisk på med en gang du løfter den, faktisk).

Disse fremstår som tydelige ikoner, og aktiverer samtlige komponenter. For eksempel, hvis du vil se på en DVD, velger du den aktuelle aktiviteten. Er alt konfigurert riktig, skrus TVen på og stilles inn på riktig inngang, det samme gjør lydanlegget og DVD-spilleren. Enkelt og greit.

Derfra byttes bildet på den trykkfølsomme skjermen til relevante avspillingsknapper, slik at du kan kontrollere alt som trengs. Trenger du å justere på flere egenskaper, kan du trykke deg lenger inn i menysystemet.

Det er altså ikke mye å utsette på oppsettet og selve funksjonaliteten. Logitech hevder for øvrig at omtrent de aller fleste tenkelige modeller av TVer, DVD-spillere og den slags er i databasen deres, så nesten alle mulige konfigurasjoner bør være støttet.

Men ikke vår.

DSC01756

Undertegnedes problem er for så vidt ikke fjernkontrollens skyld. Vi bruker rett og slett PlayStation 3 som DVD-spiller for tiden (i tillegg til Blu-ray), siden den oppskalerer filmene pent til 1080p. Og Harmony 1000 støtter dessverre ikke PS3, siden konsollen bruker Bluetooth til å kommunisere med styreenheter. Dermed ble fjernkontrollen ganske så ubrukelig for oss.

Litt kløning

Et annet problem, irrelevant for noen andre enn spilljournalister, er at Harmony 1000 insisterer på å skru på begge Xbox 360-ene våre, der den ene er såkalt debug-maskin som spiller tidlige versjoner av spill. Men dette er strengt tatt et luksusproblem.

Men når det gjelder å styre TV, DVD, og Xbox 360, er det ikke mye å klage på. De få fysiske knappene på enheten kan for eksempel brukes til å bla seg gjennom 360-dashboardet, noe vi liker. Ellers er det egne knapper for volumkontroll og kanalbytting, slik at man slipper å forholde seg til skjermen hele tiden.

Et minuspoeng med fjernkontrollen er at den store og fargerike skjermen krever ganske mye av batteriet. Det lades opp ved å sette Harmony inn i en dokkestasjon, og vi anbefaler nok å sørge for at kontrollen sitter der alltid, når den ikke brukes.

Fin løsning

Totalt sett, med mindre du har et litt sært oppsett under TVen, sånn som vi har, fungerer fjernkontrollen smertefritt og elegant.

Den er ikke minst stilig og ganske komfortabel, så også kvinnen i huset bør være fornøyd med å ha en slik stående ved stuebordet, i stedet for det sedvanlige rotet.

Det største plusset er nok uansett at Logitech bringer avanserte, trykkskjermbaserte fjernkontroller ned til en akseptabel prisklasse – selv om Hamony 1000 har sine mangler.

Harmony 1000 koster 3.299 kroner, noe som er ganske så trivelig for et slikt elegant og praktisk stykke teknologi.

DSC01758

DSC01760

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse