I DRØMMELAND:  Ungdom har ofte et avslappet forhold til søvnlengde- og kvalitet. Det har drevet foreldrene deres til vanvidd i generasjoner. Her fra årets The Gathering.

Annonse


Dingser ødelegger nattesøvnen

En ny britisk undersøkelse viser at ungdommer sover dårligere enn noen gang. De mange tekniske dippeduttene de har på soverommene sine får skylda for at de bare sover mellom fire og sju timer per natt.

Sovner foran TV-en

Undersøkelsen tok for seg 1000 ungdommer mellom 12 og 16 år. Blant disse oppga 30 prosent at de sov mindre enn de anbefalte 8-9 timer hver natt.

Undersøkelsen viste også at en fjerdedel av ungdommene minst én gang i uken sovnet mens de så på TV, hørte på musikk eller holdt på med andre elektroniske dingser.

Søppelsøvn ødelegger

Forsker Chris Idzikowski ved Edinburgh Sleep Centre er svært bekymret over utviklingen:
– Det vi ser er såkalt søppelsøvn, søvn som verken er av den kvalitet eller lengde som hjernen trenger for å yte optimalt i en skolesituasjon, sier Idzikowski.

Annonse


Nesten alle tenåringene i undersøkelsen hadde enten TV, mobil eller musikkanlegg på soverommet. To tredeler hadde alle tre. Nesten 20 prosent av tenåringsguttene oppga å ha sovet dårlig fordi de hadde latt TV eller PC stå på i rommet.

Trøtte hver dag

40 prosent av ungdommene følte seg trøtte hver dag. Dette var verst blant jenter i alderen 15 til 16. Likevel var det så godt som ingen som var bekymret over den dårlige søvnkvaliteten.

Dette opprører Idzikowski:
– Hvis tenåringene vil føle seg vel, yte maks og se godt ut, må de gjøre noe med søvnen sin, sier han som et ekko av alle tenåringsforeldre gjennom tidene.

Kilde:
Reuters

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse