En nesten samlet filmbransje (minus Paramount)og elektronikkbransje (minus Toshiba)er skråsikre på at Blu-ray er vinnerformatet.

Annonse


– Vi kommer til å vinne!

Sony Pictures, Disney og Warner var sterkt representert da Blu-ray-gruppen holdt pressekonferanse i Philips-hallen her på IFA-messen i Berlin i går.

Selvsikker gjeng

Det var en svært selvsikker gjeng som sto på scenen. Alle hadde de en rekke filmtitler i ermet. Både gamle travere og helt ferske filmer som nå debuterer på Blu-ray. Fakltisk kommer noen store titler på Blu-ray først, før de slippes på vanlig DVD.

Ikke overraskende er Sonys filmdivisjon aller ivrigst. Moderselskapet Sony har investert svimlende summer i at det nye formatet skal lykkes.

Spiderman samlet

Derfor følger filmavdelingen opp med en trepakning Spiderman-filmer med seks timer ekstramateriale, en nyrestaurert utgave av «Nærkontakt av tredje grad» og en sylskarp utgave at den futuristiske actionvinneren «Underworld» – for å nevne noe.

Annonse


Spiderman-boksen vil deles ut gratis til noen av de som kjøper Sonys Blu-ray-spillere – utvilsomt et bra salgsargument i butikkene. Spesielt når det er bebudet spillere helt ned i 3000 kronersklassen.

Har 94 prosent

– Folk er ikke dumme. De vet hva de vil ha, og de har valgt Blu-ray, sier BDA Europes David Walstra selvsikkert.

Selvsikkerheten er ikke tatt helt ut av lufta. For selv når du tar vekk PS3-salget har Blu-ray nå over 60 prosent av verdensmarkedet for HD-filmformater. Og tar du med spillkonsollen har de hele 94 prosent.

Verdiløs eksklusivitet

Med andre ord ser det ut som om HD DVD er passert. Og Blu-ray-gruppen (BDA) frykter åpenbart ikke den eksklusive avtalen HD DVD fikk med filmgiganten Paramount nylig.

Eksklusiviteten er i følge Blu-ray-sjefene ikke mye verd når markedet velger Blu-ray uansett. Da vil verken Paramount eller andre filmselskaper sitte med skjegget i postkassa og støtte et døende format.

Panasonics Europa-sjef Joachim Reinhardt uttrykte det slik under gårsdagens Panasonic-pressekonferanse:

– Jeg kan nå garantere dere at Blu-ray vil lykkes.

Acer, HP og Dell

Og pressefolk og fagpersoner vi har snakket med her nede kårer også nokså entydig Blu-ray som vinneren. Ingen vi har snakket med har noen nevneverdig tro på HD DVD.

IT-bransjen med unntak av Sony Vaio og Apple hyar hittil satset på HD DVD. Men nå ser dette også ut til å snu. HP og Dell er allerede med på vogna, og i går ble det kjent at også Acer nå er med.

Igjen i HD DVD-leiren finner vi Microsoft og Toshiba som de to største. Om disse klarer å hamle opp med noe som ser ut som en tilnærmet samlet mykvare- og hardvarebransje synes nå mer enn tvilsomt.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse