Annonse


iPhone på norsk

Europeiske hackere gjør i disse dager obskøne ting med sine eBay-importerte Apple iPhone-telefoner, og i forrige uke ble det kjent at også nordmenn har brukt fritida si til å knekke SIM-kort-sperren som gjør at telefonen bare kan brukes i USA med AT&T som operatør.

Klonet SIM-kort

Etter litt trygling og kurtisering fikk vi endelig kloa i en fornorska iPhone, som fungerer ett hundre prosent sammen med Netcoms nettverk. Ble vi imponert? Mista vi pusten? Slo vi ned eieren og stakk av med telefonen?

Hack og crack.Vedkommende som lånte oss telefonen bestilte naturligvis sitt eksemplar på eBay, og fikk telefonen til Norge for 4500 kroner.

Ettersom iPhone i utgangspunktet er operatørlåst til amerikanske AT&T må en snike seg rundt SIM-sperren ved hjelp av SIM-kort-kloning (SIM-kort pluss SIM-kort-brenner), diverse hjemmelaga programvare og bittelitt tålmodighet. Til sammen kostet ustyret som måtte til for å lage kopien rundt 600 kroner.

Annonse


Fem nordmenn har knekket koden

Det finnes to måter å lure iPhone på. Det vil si, tre hvis du tar med frasen jeg elsker Apple og vil bli medlem i Apple-menigheten, som automatisk låser opp alle iPhone-mobiler uten mer dikkedarer.

Sjekk video av vår iPhone-fikling nederst i saken!

De to andre involverer et eldgammelt SIM-kort fra for eksempel Netcom, slike som ligger bortgjemt i en skuffe i en telebutikk, og som har ligget der siden den kalde krigen. Den andre involverer nyere SIM-kort, og er dyrere enn den første.

Vår mann sier det finnes flere nordmenn (rundt fem) som har knekket iPhone-koden både på den “gamle” og “nye” måten.

Grundig testet

Ulovlig?Lovligheten rundt dette kan helt sikkert diskuteres, noe advokatene til blant annet Telenor og Netcom tydeligvis har gjort på alvorstunge møter.

Likevel, lufta vil gå fullstendig ut av ballongen om noen måneder når telefonen angivelig lanseres i Norge, og ettersom dette kun er noe de mest hardbarka entusiastene orker bruke tid, krefter og penger på, ser vi ikke for oss at advokatene kommer til å prioritere dette så veldig høyt.

Men hvordan er den i bruk?Halve medienorge har allerede testet iPhone, for ikke å snakke om alle teknologi-journalistene i USA.

Tar seg godt ut

Vi kan likevel ikke la være å formidle et førsteinntrykk, ispedd noen doser andreinntrykk. Dette er tross alt den mest omtalte duppeditten siden Graham Bell fant opp den første telefonen i 1876.

iPhone ser enda bedre ut i virkeligheten enn den gjør på bilder. Den er enda tynnere enn bildene gir inntrykk av, og den er like minimalistisk elegant som Apples laptoper eller iMacer. Det er ikke tilfeldig at sistnevnte nylig ble lansert i ny kledning, klart inspirert av iPhone-estetikken.

Liksomtaster

Skjermen er sylskarp, fargesterk og stor, og å skrive på det virtuelle tastaturet er nesten like klønete som første gang en møtte et vanlig mobiltastatur. Det blir enda mer klønete på utgaven vi prøvde, fordi den amerikanske ordlista, som ifølge amerikanske anmeldelser gjør en god jobb med å forhindre feilstaving, naturligvis er ubrukelig på norsk.

En vanlig innvending mot iPhone er at den ikke kan gjøre det ene, og den kan heller ikke gjøre det andre og tredje. Det er naturligvis sant når det kommer til for eksempel 3G og MMS, to av de vesentligste manglene ved Apple-mobilen.

Funksjonalitet foran funksjoner

Likevel, jeg tror det viktigste poenget med iPhone er brukergrensesnittet, som Apple opplagt forsøker å definere på ny. Ikke bare i forhold til den gest-baserte måten å styre vesentlige funksjoner på, men også i forhold til at du slipper å navigere deg gjennom endeløse og dype menyer.

Etter en times bruk skal en være svært forsiktig med å trekke opp for store linjer, men etter bare en halvtimes bruk føler en seg ganske trygg på hvordan operativsystemet fungerer. Dette skyldes i hovedsak at Apple har klart å tenke helhet, og at en finner igjen mange av navigerings- og styringsmulighetene i hver enkelt applikasjon.

Steve Jobs og kompani har også vært flinke til å plukke ut de meste relevante ikonene til hver oppgave, og har klart å styre seg fra å overlesse brukergrensesnittet med valgmuligheter. Dette er rett-fram og imponerende intuitivt. Sammenliknet med brukergrensesnittet til for eksempel HTC Touch, som la en hinne av fingerstyring over et funksjonsmettet Windows Mobile, er dette nesten walk-over-seier til Apple.

Detaljrikdom

iPhone er dessuten spekket med lekre detaljer, alt fra hvordan en blar seg gjennom kontaktlister til zoom-funksjonaliteten i Google Maps (som en også finner igjen i for eksempel bildeapplikasjonen og nettleseren) og måten bokstavene på det virtuelle tastaturet forstørres i samme øyeblikk som en treffer dem. Det gjør det betraktelig enklere å holde orden på om en faktisk har truffet rett bokstav.

Det mest imponerende er altså den totale brukeropplevelsen. iPhone er hurtigere enn noen annen mobiltelefon vi har vært borti, og utfører en rekke kommandoer så å si umiddelbart. Den har stort flashminne på 8GB, og selv om musikk- og filmentusiaster vil innvende at det på ingen måte er nok til å flytte over hele samlinga til telefonen, er det langt mer lagringsplass enn du finner på selv de ypperste av dagens mobiltelefoner fra Nokia, Sony Ericsson eller Samsung.

Ikke plettfri

Når det er sagt, vil en garantert finne irriterende feil også med iPhone. Nettleseren Safari er på ingen måte så rask som den ser ut på Apples skrytevideoer, og selv via lynkjapp bredbåndsforbindelse bruker den god tid på å hente inn for eksempel dinside.no.

Det virtuelle tastaturet er allerede nevnt flere ganger, men selv om det er svært uvant i begynnelsen ser vi for oss at ordkorrigering og tilvenning vil gjøre skrivingen atskillig raskere. Et vanlig tastatur er det derimot ikke, og et fullverdig QWERTY-tastatur slik en finner det på telefoner som Nokia E61i eller Samsung SGH-i600 vil i de fleste tilfeller være overlegent Apples liksomtaster.

Et monster er like fullt født. Det monsteret heter jeg vil ha en iPhone nå, og kommer til å gnage seg rundt i magen til mobiltelefonen antageligvis lanseres i Norge en gang til neste år.

Antageligvis.

Sjekk video av vår iPhone-fikling under!

Annonse