Hopp til navigasjon Hopp til innhold
iMac 2007 004

Den virkelige iMac

Apples PR-bilder forteller ikke hele sannheten.

I dag viste Apple fram de nye imac-modellene for norsk presse. Og interessen var naturligvis stor for å se, klå og prøve. Slikt skjer knapt når HP eller Acer presenterer sin nye hardware. Det er noe helt spesielt med en ny Mac.

Stue-test

Apples egne bilder viser en hyper-elegant maskin uten skjemmende ledninger, tomme colabokser eller skitt mellom tastene. Som seg hør og bør.

Det er likevel hvordan maskinen faktisk gjør seg i et vanlig arbeidsrom eller normal stue som er den store testen.

Plast bak

Bakfra er det ikke lenger aluminium og glass, men vanlig plastikk. Som standard leveres tastur og mus med ledninger. Men man kan bestille trådløs mus og tastatur. Da blir det hele mye penere.

Førsteinntrykket er at dette er mer enn business-maskin enn et designstatement. Men det er bare til man forgjeves leter etter hovedenheten. Det er virkelig imponerende at Apple har fått plass til en fullspesifisert stasjonær PC i lokket på en skjerm som ikke er mye tykkere enn en skjerm uten PC-innmat.

30 000 for superutgaven

Det er besnærende at nybegynnermodellen koster under 10 000 med søkke og snøre. Og at toppmodellen «bare» koster 19 000. Men du nærmer deg raskt 30 000 dersom du fullspekker 24-tommeren med 4GB RAM, 1TB harddisk, trådløs tastatur og mus og iWork 08.

En fullblods 2,4Ghz 20-tommer vil koste deg over 20 000 kroner – med 4GB RAM og 750GB harddisk.

Windows-PC billigere?

Til sammenligning kan du få en stasjonær PC som er omtrent likt spesifisert med Apples billigste (20 tommer med 2GHz prosessor, 1GB RAM og 250GB harddisk) til rundt 6000 kroner (Acer Aspire M3100 Athlon 4000/1GB/250GB med Samsung Syncmaster 205BW 20,1-tommer).

Vil du ha samme prosessor som i iMac, må du imidlertid ut med mellom 8000 og 9000 for PC-pakken (da er altså resten noenlunde likt), alt etter hvilken nettbutikk du handler i. Og Apples nyoppussede iLife-programvare er gull for den som vil redigere og lagre bilder (iPhoto), video (iMovie og iDVD) og egenprodusert musikk (Garageband).

Kraftig prisfall

Frontrow-løsningen med fjernkontroll er også viktig for den som vil bruke sin iMac som mediesenter. Fulle mediesenterløsninger i Windows-drakt koster deg raskt det samme som den rimeligste iMacen. Men da får du også TV-tuner, noe iMac ikke har.

Den evige diskusjonen mellom Mac- og PC-entusiaster vil trolig fortsette, men det er et faktum at PCer med Windows har fått et kraftig prisfall den siste tiden. Spesielt gjelder det bærbare, som nå kan fås helt ned i 4000 kroner.

Stikkord: Apple