Hopp til navigasjon Hopp til innhold
WHOIS er en grei måte å få vite hvem som står bak en nettside. Men nå kan det endre seg. (Ill.: Whois Source Inc.)

Lettere for luringer

Nå kan det bli enklere for nettsvindlere å skjule sine spor.

Det internasjonale Internett-styringsorganet ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers ) vurderer å innføre mulighet til å holde tilbake navn, adresse og andre opplysninger om folk som har registrert nettsider.

Veier rundt reglene

Gjennom tjenesten WHOIS kan alle og enhver i dag finne ut hvem som står bak et nettsted. Dette er til stor hjelp for politiet og andre som etterforsker svindel.

Det finnes imidlertid metoder som effektivt skjuler den som står bak en nettadresse. Blant annet kan man registrere domener gjennom tredjepart. Flere selskaper spesialiserer seg på å registrere på vegne av klienter som øsnker å forbli anonyme.

Gjør phishing enklere

Likevel mener mange at det vil bli lettere spill for de som vil opprette lure-nettsteder i forbindelse med såkalt phishing – en metode som narrer mottakeren av en e-post til å gå inn på et nettsted som ser ut som vedkommendes nettbank eller korttjeneste.

Grunnen til at ICANN diskuterer å fjerne informasjonsplikten er hensynet til personvernet. Saken ble første gang diskutert under ICANNs årsmøte i fjor sommer, men noe endelig vedtak ble ikke fattet.

Nå har den fått ny aktualitet foran årets internasjonale ICANN-møte, som starter i Los Angeles den 29. oktober.

Kilde:
Computerworld.com

Stikkord: internett