Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Forsker Stephane Pinel demonsterer super-hastighet på trådløst nett. (Ill.: Foto: Gary Meek, Georgia Tech)

Super-WiFi på vei

Trådløst nett med svimlende 15 Gigabits pr. sekund.

Forskere i Georgia Electronic Design Center (GEDC) ved det amerikanske prestisjeuniversitetet Georgia Tech har gtreid det ingen trodde var mulig: Trådløs overføring i Gigabyte-klassen.

På en meters avstand har de greid å overføre hele 15 Gigabits pr. sekund. Går du to meter unna senderen, synker hastigheten til 10 Gigabits pr. sekund. Og på fem meters avstand oppnås 5 Gigabits.

Selv 5 Gigabits pr. sekund er en formidabel hastighet – både med og uten tråd. Til sammenligning er en standard nettverkskabel spesifisert til maks 100 Megabit i sekundet (selv om 1 Gigabit blir mer og mer vanlig). Og i trådløse hjemmenettverk er 54 Mps normen.

Forskerne mener at man om få år vil kunne overføre en hel DVD-plate på sekunder via et trådløst nettverk. På samme måte vil man kunne kjøre HD-film fra for eksempel en Blu-ray-spiller til en flatskjerm i sanntid uten kabel.

Det er imidlertid usikkert når teknologien vil kunne tas i bruk. Men sjansene burde være der, for forskerne ved Georgia Tech har også utviklet maskinvare som kan svelge unna de enorme datamengene som kommer på lufta.

De ser for seg at systemet først og fremst vil bli brukt som punkt-til-punkt-overføring, og ikke til formidling av Internett, som jo i dag kjører med langt lavere hastigheter.

Signalene kjører på 60 Ghz, en frekvens som ikke er lisensbelagt og dermed helt åpen i USA.

Kilde:
Gatech.edu